Potrebni iznos blokiran
12

EU uoči zime namijenila dodatna dva miliona eura za pomoć migrantima u BiH

I. Č.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Evropska unija namijenila je dodatna dva miliona eura za pomoć migrantima u Bosni i Hercegovini gdje ih, kako se zima približava, veliki broj boravi u neuslovnim smještajima, bez hrane, vode, struje, higijenskih i drugih potrepština.

Evropska unija je, kako je to saopćeno iz Evropske komisije, od 2018. godine dodijelila ukupno 5,8 miliona eura za pomoć migrantima u Bosni i Hercegovini, uključujući posljednju finansijsku pomoć u iznosu od dva miliona eura samo za hitnu zdravstvenu zaštitu i distribuciju vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova.

Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, kazao je kako, očekujući zimu, pojačavaju podršku kako bi njihovi humanitarni partneri mogli pružiti više pomoći onima kojima je najpotrebnija.

"Naša pomoć bit će usredotočena na hitnu zdravstvenu zaštitu i distribuciju vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno osiguraju dodatni smještaj kako bi se osigurali dostojanstveni životni uvjeti migranata i izbjeglica u zemlji", kazao je Stylianides.

Evropska unija je od bh. vlasti zatražila prijedloge novih lokacija za smještaj izbjeglica i migranata, napominjući kako je to hitno potrebno zbog približavanja zime. Nadalje, napominju kako osobe koje borave u neadekvatnim uvjetima poput mjesta Vučjak moraju biti hitno smještene u odgovarajući smještaj.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je poručio kako sredstva Evropske unije od 30 miliona eura ne mogu biti u opticaju dok se ne osiguraju odgovarajuće lokacije za smještaj migranata, jedna na području Krajine, a druga na području centralne Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini se, prema trenutnim procjenama, nalazi između 6.000 i 8.000 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, gotovo polovica migranata i izbjeglica živi izvan objekata. Otprilike 3.300 smješteno je u pet privremenih prihvatnih centara koje finansira EU.

Pomoć EU će se usmjeravati preko UN-ovih agencija i nevladinih organizacija koje već pružaju pomoć na terenu.

"Od 2018. godine EU je dosad dala 36 miliona eura za rješavanje izbjegličke krize u zemlji, što uključuje više od 30 miliona eura finansiranja posebnih mjera najavljenih u 2018. i 2019. u okviru instrumenta pretpristupne pomoći", stoji u saopćenju Evropske komisije.

Navode da je Evropska unija pored toga, od 2007. godine, dodijelila Bosni i Hercegovini sredstva u iznosu od 24,6 miliona za području azila, migracija i upravljanja granicama. To uključuje podršku za prihvatne ustanove, sanitarnu zaštitu, hranu, odjeću i pružanje obrazovanja u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Bosna i Hercegovina je također imala koristi od regionalnog programa "Podrška upravljanju migracijama osjetljivim na zaštitu" vrijednog do 14,5 miliona eura.