Schmunk
0

EU u BiH neće biti jedna nova vrsta OHR-a

FENA
Evropska unija nije, niti će biti jedna nova vrsta ureda visokog predstavnika u BiH, jer se ovlasti ovog ureda razlikuju od ovlasti EU i specijalnog predstavnika, izjavio je danas u Sarajevu ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schmunk.

On je u uvodu okruglog stola "BiH i protivrječnosti procesa EU integracija", koji je okupio predstavnike međunarodne zajednice, civilnog društva i političkog života BiH, govorio o nekim nerazumijevanjima procesa evropskih integracija koja su još prisutna u BiH.

  • EU nije imala, niti će imati nešto nalik "bonskim ovlastima", pojasnio je ambasador Schmunk na skupu koji je organizirao Ured njemačke Fondacije Heinrich Boll u BiH.

On je ocijenio da neki politički lideri još vjeruju da BiH ne treba prihvatiti i provesti norme i standarde evropske pravne stečevine, te da je BiH u poziciji da mijenja ove norme.

-To je jedna pogrešna percepcija, naglašava ambasador Schmunk, naglašavajući da BiH, tek kada jednom uđe u evropsku zajednicu može pokušati mijenjati ovu pravnu stečevinu.

Također, on smatra da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH otvorila jedno novo poglavlje te izašla iz postkonfliktne faze u eru zemlje u tranziciji.

Stoga se, kako je istaknuo, moraju nastaviti reforme, uključujući ustavnu reformu te reforme koje će dovesti do stvaranja efikasnih institucija, vladavine prava i jačanja unutrašnje strukture zemlje.

Kako je rečeno, cilj okruglog stola o BiH i protivjerčnostima procesa EU integracija je da ukaže na perspektive aktuelne evropske integracijske politike.

Također, namjera je da se evropskim i akterima u zemlji daju preporuke kako da se ubuduće prevaziđu protivrječnosti i potencijali za blokadu, te ojačaju kapaciteti u procesu evropskih integracija.

Neke od tema o kojima se raspravljalo su kontradikcije politike EU prema BiH, političke elite i politička kultura u BiH i izazovi evropskih integracija, bh. privreda kao mogući pokretač ili faktor blokade u procesu evropskih integracija i uloga bh. javnosti u ovom procesu.