{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sredine marta?

F
27.2.2008. u 09:30
0
0
EU: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sredine marta?
0
EU: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sredine marta?
Nakon prve runde dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, koja je iza zatvorenih vrata održana u utorak uvečer u sjedištu Evropske unije, debata o napretku naše zemlje u provedbi Dejtonskoga mirovnog sporazuma, o političkom stanju u zemlji i preprekama koje stoje na putu euroatlantskih integracija – tek predstoji.
Tokom dana na pogramu su još dvije zatvorene sjednice Upravnog odbora PIC-a i dvije rasprave s državnopolitičkim vrhom Bosne i Hercgovine.

Diplomatski izvori bliski Upravnom odboru PIC-a potvrdili su agenciji Fena da je na početku zasjedanja izraženo zadovoljstvo najnovijim napretkom u procesu pripreme neophodnih zakona, među kojima je i neophodna regulativa za okončanje procesa reforme policije.

"Prevladava uvjerenje da najnovije aktivnosti u zemlji mogu biti ohrabrujuće i za domaće vlasti i za međunarodnu zajednicu", izjavio je isti diplomatski izvor, izražavajući uvjerenje da bi Evropska komisija konačno mogla biti zadovoljna jer su svi najvažniji zakoni ovih dana prošli proceduru Vijeća ministara i prvo čitanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici Evropske komisije u Upravnom odboru će, kako je u utorak neslužbeno najavljeno, predočiti plan EU-a o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)već do sredine marta ako konačne verzije neophodnih zakona do tada budu prošle parlamentarnu proceduru.

"Bila bi to sjajna vijest za Bosnu i Hercegovinu i sve njene gradjane", izjavio je za Fenu bh. ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

Dodao je da bi potpisivanje SSP-a, "kao najvažnijega međunarodnog ugovora poslije Dejtonskog sporazuma", bio golemi uspjeh sadašnjih organa vlasti, veliki korak cijele zemlje ka punopravnom članstvu u EU i velika dobrobit za građane.

"S potpisivanjem SSP-a Bosni i Hervegovini kao državi i svim njenim građanima bi se, uz ostalo, širom otvarila vrata vrlo značajnih pretpristupnih fondova vrijednih oko 450 miliona eura", kazao je Alkalaj.

Druga vruća tema dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora PIC-a je budućnost Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u BiH. Stajališta zvaničnog Bruxellesa su uglavnom ujednačena: OHR bi trebalo vezati za sudbinu SSP-a i najkasnije do kraja godine ga transformirati u ured specijalnog predstavnika EU-a.

U zemlji su, međutim, stavovi i dalje podijeljeni. Banja Luka smatra da je vrijeme međunarodnog protekorata odavno trebalo da bude prošlost, a Sarajevo se zalaže da OHR ostane sve dok BiH ne dobije kandidatski status za punopravno članstvo u Uniji.

"O tome pitanju, nažalost, još uvijek ne mogu iznosti jedinstven stav BiH, ali mogu u svojstvu šefa diplomatije reći šta bi za cijelu zemlju bilo dobro", izjavio je Alkalaj u povodu rasprave o sudbini OHR-a.

"Najbolje bi bilo ako bi se paralelno radilo na oba kolosijeka - mandat visokog predstavnika usloviti napretkom BiH ka evropskim integracijama, a istovremeno pojačati napore na uspostavi ureda specijalnog predstavnika EU-a. Prije konačnog zatvaranja OHR-a, koje bi se moglo dogoditi najkasnije do kraja godine, trebalo bi savladati sve glavne prepreke ka kandidatskom statusu u Uniji, kao što su reforma policije, potpisivanje SSP-a i otvaranje pregovora o ustavu", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: