BiH
0

EU službeno 2. decembra preuzima misiju SFOR-a u BiH

NINA
Evropska unija će 2. decembra službeno preuzeti od NATO-a misiju SFOR-a u Bosni i Hercegovini, potvrdila je danas u Bruxellesu glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Kristina Galjak.

Predviđeno je da se tog dana u Sarajevu obavi svečana primopredaja i tada će na bosanskohercegovačku scenu stupiti misija Althea umjesto SFOR-a.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a su u julu ove godine, poslije višemjesečnih priprema, donijeli odluku o preuzimanju misije u BiH od NATO-a. Mjesec dana prije toga, na istanbulskom summitu NATO-a njegovi lideri su se suglasili da prepuste vojnu misiju u toj bivšoj jugoslavenskoj republici Uniji.

NATO je prisutan u BiH od 1995., kada je tu razmjestio 60.000 vojnika. Poslije toga, ovisno prije svega od sigurnosne situacije, NATO je u više navrata smanjivao svoje snage u SFOR-u, da bi one danas imale oko 7.000 vojnika.

NATO, međutim, ne napušta BiH. Alijansa je već uspostavila svoj štab u Sarajevu, a na terenu će imati nešto više od 500 vojnika čiji će osnovni cilj biti hvatanje haaških optuženika, Radovana Karadžića prije svih.

Što se tiče EU-a, misija u BiH bit će najveća vojna operacija u historiji Unije. Kako je najavljeno, misija pod nazivom Althea imat će oko 7.000 vojnika. Britanski general David Leakey će biti prvi glavni zapovjednik vojne misije EU-a u BiH, a u njoj će biti i vojnici iz nekih zemalja izvan NATO-a, iz Argentine, Čilea, Novog Zelanda, Maroka i Švicarske.

Većina sadašnjih vojnika u SFOR-u je iz zemalja članica EU-a, tako da u kadrovskom smislu neće biti nekih posebnih problema. Vojnici će jednostavno promijeniti oznake.