{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU službeno 2. decembra preuzima misiju SFOR-a u BiH

N
7.10.2004. u 21:00
0
0
EU službeno 2. decembra preuzima misiju SFOR-a u BiH
0
EU službeno 2. decembra preuzima misiju SFOR-a u BiH
Evropska unija će 2. decembra službeno preuzeti od NATO-a misiju SFOR-a u Bosni i Hercegovini, potvrdila je danas u Bruxellesu glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Kristina Galjak.
Predviđeno je da se tog dana u Sarajevu obavi svečana primopredaja i tada će na bosanskohercegovačku scenu stupiti misija Althea umjesto SFOR-a.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a su u julu ove godine, poslije višemjesečnih priprema, donijeli odluku o preuzimanju misije u BiH od NATO-a. Mjesec dana prije toga, na istanbulskom summitu NATO-a njegovi lideri su se suglasili da prepuste vojnu misiju u toj bivšoj jugoslavenskoj republici Uniji.

NATO je prisutan u BiH od 1995., kada je tu razmjestio 60.000 vojnika. Poslije toga, ovisno prije svega od sigurnosne situacije, NATO je u više navrata smanjivao svoje snage u SFOR-u, da bi one danas imale oko 7.000 vojnika.

NATO, međutim, ne napušta BiH. Alijansa je već uspostavila svoj štab u Sarajevu, a na terenu će imati nešto više od 500 vojnika čiji će osnovni cilj biti hvatanje haaških optuženika, Radovana Karadžića prije svih.

Što se tiče EU-a, misija u BiH bit će najveća vojna operacija u historiji Unije. Kako je najavljeno, misija pod nazivom Althea imat će oko 7.000 vojnika. Britanski general David Leakey će biti prvi glavni zapovjednik vojne misije EU-a u BiH, a u njoj će biti i vojnici iz nekih zemalja izvan NATO-a, iz Argentine, Čilea, Novog Zelanda, Maroka i Švicarske.

Većina sadašnjih vojnika u SFOR-u je iz zemalja članica EU-a, tako da u kadrovskom smislu neće biti nekih posebnih problema. Vojnici će jednostavno promijeniti oznake.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: