BiH
0

EU: Sloboda izražavanja ima svoje granice

FENA
Predstavnici glavnih političkih grupa Evropskog parlamenta i Evropske unije pozvali su u srijedu na odgovornu provedbu slobode izražavanja, osudivši pritom žestoke reakcije na objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda.

"Sloboda izražavanja je dragocjena. Ali njena provedba zahtijeva i individualnu odgovornost", naglasio je u ime austrijskog predsjedništva Evropske unije državni sekretar za vanjske poslove Hans Winkler, precizirajući da postoje "granice te slobode, posebno kada ona vrijeđa vjerska osjećanja", prenose agencije.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je rekao da je sloboda izražavanja jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije, ali da i ona ima svoje granice.

"Sloboda izražavanja dio je evropskih vrijednosti i tradicija" o kojima se ne može pregovarati, kao što se ne može pregovarati ni o slobodi vjeroispovijesti, rekao je Barroso.

"Sloboda govora ipak ima granice. One moraju biti poštovane. One su definirane zakonom i pravnim sistemima zemalja članica EU. Samo po sebi je razumljivo da se ne može ići izvan granica zakona", rekao je predsjednik Evropske komisije.

"Baš kao što Evropa poštuje slobodu govora tako mora, i čini to, poštivati slobodu vjeroispovijesti", naglasio je.

Zauzeo se za promovisanje dijaloga između različitih zajednica u EU, za dijalog s muslimanskim zemljama u susjedstvu i s onima u drugim dijelovima svijeta.

Barroso je naglasio da će nastaviti podupirati dijalog među kulturama i vjerama utemeljen na toleranciji, a ne predrasudama, na slobodi izražavanja i vjere i na vrijednostima s njima povezanima.

"Nasilje je neprijatelj dijaloga. Ne smijemo dopustiti manjini ekstremista da pobijede", naglasio je.

Govoreći u ime socijalističke grupe (PSE), bivši danski premijer Pul Nyrup Rassmussen je iskoristio svoju "vlastitu slobodu izražavanja kako bi kritikovao objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda" koje, prema njegovim riječima, govore o "nedostatku poštovanja i poznavanja muslimanske vjere".

Kopredsjednik grupe Zelenih, Daniel Cohn-Bendit, naglasio je da su "religije, koje su u javnom prostoru, uvijek bile meta blasfemičnih karikatura". "Što se tiče definiranja koda ponašanja, na štampi je da to uradi, a ne na političarima".

Prijedlog zajedničke rezolucije, koju je izradilo sedam političkih grupa Evropskog parlamenta, a koja treba da se izglasa u četvrtak, "traži da se ne zloupotrebljava sloboda izražavanja, podstičući na vjersku mržnju ili izgovarajući ksenofobične ili rasističke riječi".

On je također osudio žestoke reakcije u arapskom svijetu zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda.

Evropski parlament raspravljao je u srijedu prijepodne o slobodi izražavanja i poštovanju vjerskih uvjerenja, u svjetlu nereda koje je izazvalo objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda.