Osman Topčagić
0

EU šalje poruke podrške, ali očekuje da i BiH uradi svoj dio posla

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić smatra da je prijedlog nove strategije EU za BiH, za koju se najavljuje da će biti razmatrana u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU u Briselu, potvrda opredijeljnosti EU za daljnu podršku BiH.

-EU šalje poruke podrške i spremnosti za svoj daljni angažman u BiH, ali očekuje da i mi uradimo svoj dio posla, kazao je Topčagić za Fenu.

On ističe da ton Izvještaja o napretku BiH određuje u najvećoj mjeri zabrinutost Evropske unije razvojem situacije u BiH, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

-U tom periodu se nije desio očekivani razvoj i dinamika u procesu evropskih integracija, ustvrdio je Topčagić, komentirajući zaključke iz Izvještaja.

Kazao je da se upravo u tom kontekstu može posmatrati i predstojeći sastanak ministara EU i pisma evropskih zvaničnika upućena bh. vlastima te drugi dokumenti i najavljene posjete.

Topčagić naglašava da svi prioriteti navedeni u Evropskom partnerstvu i obaveze iz SAA ostaju prioritet BiH za naredni period.