BiH
0

EU: Pustiti da Parlament odluči o evropskoj budućnosti zemlje

FENA
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi sutra trebao zatražiti da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost na nivou BiH poništi svoju odluku o zakonima u oblasti reforme policije i dopusti da se o njima raspravlja u Parlamentu BiH.

Ovakav stav su danas zajednički zauzeli specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Dimitris Kourkoulas i šef Policijske misije EU u BiH brigadni general Vincenzo Coppola.

  • Ovdje je ulog mnogo veći od same reforme policije. Stav koji zauzmu parlamentarne stranke će biti odlučujući u pogledu mogućnosti konačnog otvaranja evropskih perspektiva za građane BiH, koji tome streme, kaže se u saopćenju.

Šefovi evropskih misija u BiH smatraju da je ovo jedna od najvažnijih odluka sa kojima se ova zemlja suočava i nju treba da donese Parlament u punom sastavu, a ne komisija koja se sastoji od dvanaest članova.

EU i međunarodna zajednica su jednoglasni po ovom pitanju, danas su izjavila trojica šefova misija u BiH.

Oni su pozvali članove parlamenta BiH da se prisjete svoje odgovornosti da osiguraju evropsku perspektivu za ovu zemlju.