|

EU pozdravila ukidanje odredbe o smrtnoj kazni u Republici Srpskoj

EU pozdravila ukidanje odredbe o smrtnoj kazni u Republici Srpskoj
11
D. Be.
4.11.2019. u 12:19
5
komentara
11

dijeljenja
EU pozdravila ukidanje odredbe o smrtnoj kazni u Republici Srpskoj Ilustracija: Shutterstock
Evropska unija i Vijeće Evrope pozdravili su odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju odredbe o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske.
"Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu pozdravljaju odluku koju je 4. oktobra 2019. godine donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se zvanično ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim evropskim vrijednostima. Ovo je u skladu i sa ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i standardima Vijeća Evrope", saopćeno je danas.

Ured EU i Vijeća Evrope ponovno ističu snažno protivljenje smrtnoj kazni u bio kojim slučajevima i okolnostima. Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima utvrđena je Protokolom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom EU o temeljnim pravima.

Podsjetimo, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, i generalna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić su povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. oktobra izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom svijeta i potičući sve zemalje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...