Formiranje vlasti
25

EU pozdravila današnji sporazum Dodika, Izetbegovića i Čovića

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Današnji sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiraju novog Vijeća ministara uz posredstvo specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka je važan korak naprijed, prije svega za zemlju i njezine građane, saopćeno je iz Evropske unije.
"Formiranje vlade je od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju", navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH koje se referira na glasnogovornicu Evropske unije Maju Kocijančič.

Ističe se da su se političke stranke čvrsto opredijelile da uspostave funkcionalne vlasti i nastave sa provedbom neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, te sa konkretnim koracima u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Kako bi se zadržao neophodan zamah, očekujemo od političkog vodstva u Bosni i Hercegovini da nastave sa formiranjem vlasti i bez daljnjeg odlaganja omoguće redovno funkcionisanje svih institucija, a kako bi se osigurala provedba reformi u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima", navodi se u zaključku pisma iz sjedišta EU.