{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Potpisan sporazum o fuzijskom reaktoru

F
21.11.2006. u 18:25
0
0
EU: Potpisan sporazum o fuzijskom reaktoru
0
EU: Potpisan sporazum o fuzijskom reaktoru
Zvaničnici šest zemalja i Evropske unije u utorak su potpisali dugo očekivani sporazum o izgradnji eksperimentalnog fuzijskog reaktora, vrijednog deset milijardi eura, s ciljem dobivanja jeftinijega, čistijeg i sigurnijeg izvora energije, javljaju agencije.
Ceremoniji potpisivanja sporazuma o izgradnji Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), čiji je domaćin bio francuski predsjednik Jacques Chirac, prisustvovali su zvaničnici EU-a, SAD-a, Indije, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije, prenijela je agencija AP.

Reaktor će biti izgrađen u gradu Cadarachu, u Provansi, pokrajini na jugu Francuske. Očekuje se da će realizacija projekta ITER otvoriti oko 10.000 radnih mjesta i da će izgradnja trajati osam godina.

Novi reaktor će stvarati proces nuklearne fusije koji se odvija na Suncu i zvijezdama. Fusija predstavlja spajanje atoma lakših u atome težih elemenata, pri čemu se oslobađa izuzetno velika količina energije. Pritom ne dolazi do emisije gasova s efektom staklenika, a proizvodi se samo manja količina nuklearnog otpada.

Ukoliko se eksperimentalni reaktor pokaže uspješnim, zvaničnici se nadaju da bi komercijalna elektrana mogla biti puštena u rad 2040. godine.

Kad svijet iscrpi sve rezerve fosilnih goriva, fuzijski reaktor će proizvoditi energiju iz izotopa vodonika, praktično neiscrpnog izvora energije koji se dobija iz vode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: