Izvještaj Evropske komisije
0

EU poručuje: BiH hitno mora ubrzati reforme!

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
BiH mora hitno da ubrza provođenje ključnih reformi, a evropska budućnost zemlje zahtijeva zajedničku viziju njenog vođstva o cjelokupnom pravcu kojim zemlja ide, političku volju za ispunjavanje svih zahtjeva za evropsku integraciju i ispunjavanje uslova za zatvaranje OHR-a - navodi se u godišnjoj strategiji o proširenju EU koju je danas usvojila Evropska komisija.

U ovom dokumentu se ističe da će Evropska komisija razmotriti prijedloge za ukidanje viznog režima za građane BiH i Albanije do sredine 2010. godine, ukoliko ove zemlje ispune postavljene uslove.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske komisije u BiH, u godišnjoj strategiji se navodi da je Srbija provođenjem odredbi Privremenog sporazuma sa EU i ključnih reformi pokazala opredijeljenost za približavanje EU. 

"U svjetlu održive saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Evropska komisija smatra da EU treba sada implementirati Privremeni sporazum. Srbija mora pokazati konstruktivniji pristup pitanjima koji se tiču Kosova" - ističe se u strategiji i dodaje da je na Kosovu stabilnost održana ali je i dalje krhka. 

	Pojašnjava se da se Kosovo suočava sa velikim izazovima, uključujući obezbjeđenje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje upravnih kapaciteta i zaštita srpske i drugih manjina. 

Crna Gora je predala aplikaciju za članstvo u EU u decembru 2008. godine i Evropska komisija trenutno priprema Mišljenje na zahtjev Savjeta. 

Održavanje parlamentarnih izbora je zadovoljilo većinu međunarodnih standarda, a preostali izazovi su jačanje administrativnih kapaciteta i konsolidovanje vladavine prava. 
Hrvatska je ostvarila dobar napredak u ispunjavanju uslova iz pristupnih pregovora i oni su sada zvanično nastavljeni, nakon političkog sporazuma između Slovenije i Hrvatske oko graničnih pitanja. 

Hrvatska treba nastaviti da se zalaže u provođenju reformi, posebno u oblasti pravosuđa i javne uprave, borbe protiv organizovanog kriminala i poštivanja prava manjina. 

Ukoliko Hrvatska ispuni sve preostale uslove na vrijeme, pregovori o pristupanju bi mogli da budu završeni sljedeće godine.

Makedonija je ostvarila značajan napredak i značajno je riješila ključne prioritete pristupnog partnerstva. 

Evropska komisija smatra da ova zemlja dovoljno ispunjava političke kriterije koje je odredilo Evropsko vijeće u Kopenhagenu 1993. godine i Proces stabilizacije i pridruživanja i zbog toga je odlučila da preporuči otvaranje pristupnih pregovora.

Albanija je u aprilu predala aplikaciju za članstvo u EU. Evropska komisija je spremna za izradu svog Mišljenja onog trenutka kada Savjet to od nje zatraži. 
Održavanje parlamentarnih izbora je zadovoljilo većinu međunarodnih standarda. Preostali izazovi su jačanje vladavine prava i pravilno funkcionisanje državnih institucija.

U saopštenju je istaknut napredak koji su Zapadni Balkan i Turska ostvarili u procesu evropskih integracija tokom teške godine globalne ekonomske krize, te se navode glavni izazovi s kojima će se suočiti u narednim mjesecima i godinama. 

Bezvizno putovanje za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije početkom 2010. godine donijeće opipljive koristi za građane. 

Proces proširenja EU se odvija trenutno uprkos dubokoj i rasprostranjenoj recesiji, koja je uticala i na EU i na zemlje iz procesa proširenja. 

Bilateralni sporovi ne bi trebali zadržavati proces pristupanja. Njih trebaju riješiti strane koje se nalaze u sporu.
Predstavljajući paket proširenja, komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je da je strategija koja je danas predstavljena demonstracija opredjeljenja za evropsku budućnost Zapadnog Balkana i Turske. 	

"U ovim teškim vremenima ekonomske krize, aplikacije za članstvo Albanije i Crne Gore ističu nastavak naše moći privlačenja Unije i naše uloge u promovisanju stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta. Aplikacija Islanda je dodala novu dimenziju na našu agendu proširenja" - istakao je Rehn.