BiH
0

EU ponovo upozorila SCG da Karadžić i Mladić moraju u Haag

FENA
Evropska unija ponovno je u ponedjeljak u Bruxellesu pozvala Srbiju i Crnu Goru da poduzme odlučne korake kako bi se Radovan Karadžić i Ratko Mladić našli u Haagu, jer puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom ostaje uvjet za nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Vijeće je podsjetilo na svoje zaključke od 27. februara 2006. da puna suradnja s ICTY-em mora biti postignuta kako pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ne bi bili poremećeni te ponovno ukazuje na hitnu potrebu da SCG poduzme odlučne akcije kako bi se svi preostali odbjegli optuženici ICTY-a, posebice Radovan Karadžić i Ratko Mladić, priveli pravdi. Puna suradnja s Haškim sudom je nužna za postizanje trajnog pomirenja u regiji, a jednako tako je i međunarodna obveza i uvjet za približavanje EU-u", kaže se u zaključcima.

Vijeće je također izrazilo "čvrstu potporu srbijanskom narodu u njegovu nastojanju da se oslobodi naslijeđa Miloševićeva režima. To će im pomoći u kretanju prema obitelji europskih naroda, kamo i pripada".

Vijeće se u svojim zaključcima još osvrnulo i na Bosnu i Hercegovinu. Ministri su pozdravili politički dogovor od 18. marta o ustavnoj reformi, "koja predstavlja značajan korak naprijed" prema jačanju bh. institucija kako bi postale funkcionalnije i sposobnije za ispunjavanje evropskih standarda.

Ministri su također pozdravili napredak BiH u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, posebno ukazujući da će brzina pregovora ovisiti o razvoju zakonodavnog okvira i administrativnih kapaciteta za provedbu reformi policije, zatim o usvajanju i provedbi zakona o radio-televiziji te o suradnji s Haškim sudom.