{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Pomoć za izgradnju koridora V-C tek kada BiH dobije status kandidata

F
21.12.2006. u 11:07
0
0
EU: Pomoć za izgradnju koridora V-C tek kada BiH dobije status kandidata
0
EU: Pomoć za izgradnju koridora V-C tek kada BiH dobije status kandidata
Bosna i Hercegovina može računati na novac iz pretprijemnih fondova Evropske unije za izgradnju autoputa tek kada dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavio je danas za Fenu glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frane Maroević.
Zamoljen da prokomentira jučerašnju izjavu ministra transporta i komunikacija BiH Branka Dokića da se BiH može nadati barem dijelu nepovratnih iznosa za izgradnju koridora V-C iz evropskih fondova u pretpristupnim pregovorima, Maroević je kazao da će BiH od 2007. godine imati pristup pretprijemnim fondovima Evropske unije (IPA - pretprijemni instrument).

Međutim, BiH još nema status kandidata za članstvo u EU, a štaviše nije ni potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

- Tek sa sticanjem statusa kandidata BiH će imati pristup dijelu fondova EU predviđnih za investicije u infrastrukturu, naglasio je Maroević.

Budući da Evropska komisija nije institucija koja dijeli kredite, Maroević nije mogao komentirati najavu ministra Dokića da će BiH od EU tražiti kredit od milijardu eura za gradnju autoputa.

- Budžet Evropske komisije u BiH za 2007. već je dogovoren u saradnji s bh. vlastima, a ukupno iznosi 62,1 milion eura, kazao je Maroević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: