Ključna faza
0

EU parlamentarci koji se zalažu za sankcije Dodiku, sutra u posjeti BiH

FENA
Zastupnici Strik i Köster
Zastupnici Strik i Köster
Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u svjetlu nedavnog događajima i aktualnoj političkoj krizi.

Kao predstavnici svojih političkih grupa za BiH u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik boravit će u BiH 12. i 13. novembra kako bi razgovarali s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici raznih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.

"Našli smo se u ključnoj fazi za Bosnu i Hercegovinu. Sljedeće sedmice imaju potencijal da odrede budućnost zemlje u narednim desetljećima. Za zemlju je od vitalnog značaja da povrati političku stabilnosti", kazala je Strik uoči posjete BiH.

Ocijenila je da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija i njene države članice, nastavljaju dopuštati eskalaciju i nagrađivati one aktere koji su uzročnici krize, što dodatno može učvrstiti etničke podjele.

Köster je uoči posjete BiH kazao da se ne može šutjeti pred etnonacionalističkom retorikom i postupcima takve težine da bi mogli potaknuti napetosti u cijeloj regiji zapadnog Balkana, dodajući da u Evropi nema mjesta poricanju genocida, niti nekažnjivosti političara koji krše vladavinu prava.

"Ponovno potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njezinim evropskim integracijama. Samo demokratska Bosna i Hercegovina utemeljena na vladavini prava ima budućnost u EU", zaključio je Köster.