BiH
0

EU osigurala grant od 4,4 miliona eura za projekt "Vodosnabdijevanje Čapljina"

FENA
Čapljina
Čapljina
Evropska unija (EU) osigurala je investicioni grant u iznosu od 4,4 miliona eura za realizaciju projekta vodosnabdijevanja, odnosno izgradnje i modernizacije vodovodne mreže na području Čapljine.

Tim povodom, Ugovor o investicionom grantu EU za projekt "Vodosnabdijevanje Čapljina" danas su u Sarajevu potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libor Krkoška, te Mario Čolić, direktor Javnog preduzeća "Komunalno" Čapljina.

Direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Libor Krkoška izjavio je nakon potpisivanja spomenutog ugovora da ovaj čin predstavlja još jedan primjer dobre saradnje s vlastima u BiH i Delegacijom EU u BiH, te iskazao zahvalnost Evropskoj uniji koja je iz sredstava IPA fonda osigurala grant za spomenuti projekt.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić podsjetio je da se na projektu vodosnabdijevanja u Čapljini radi već nekoliko godina te da je u aprilu 2012. godine potpisan Ugovor o kreditu s EBRD-om u vrijednosti od pet miliona eura koji stupa na snagu nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu iz IPA državnog programa 2010.

Iskazao je zahvalnost Delegaciji EU u BiH, koja je uz pomoć EBRD-a osigurala spomenuti grant od 4,4 miliona eura, ali i povoljna kreditna sredstva od pet miliona eura iz IPA programa, kao i vladama Italije, Češke i Španije za finansijsku podršku u sklopu istog projekta (tehnička pomoć od 700.000 eura).

Zahvalnost Evropskoj uniji i EBRD-u iskazao je i direktor JP "Komunalno" Čapljina Mario Čolić, naglašavajući da će realizacijom ovog projekta biti zaokružen sistem vodosnabdijevanja na području općine Čapljina, te se osigurati voda za značajan broj stanovnika, odnosno proširenje mogućnosti vodoopskrbe za općinu Stolac, uključujući Dubravsku visoravan, te lokalitete Trebižata, Zvirovića i Prćavaca.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s daljnim projektima i saradnji s EBRD-om, ministar Špirić je kazao da se diljem BiH realiziraju slični projekti te da EBRD snažno podržava infrastrukturne i projekte razvoja malih i srednjih preduzeća, od lokalnog i državnog do regionalnog nivoa.

Na upite novinara u vezi s dosadašnjim i budućim projektima u BiH, direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Libor Krkoška je odgovorio da je samo u prošloj 2013. potpisano 18 sporazuma u vrijednosti višoj od 200 miliona eura, te izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti potpisano 15 novih sporazuma.

Ceremoniji potpisivanja spomenutog dokumenta prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u BiH, te općinski čelnici Čapljine.