BiH
0

EU osigurala 500.000 eura za Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH

FENA
Evropska unija osigurala je 500.000 eura za twinning projekat koji će u narednih 18 mjeseci realizovati Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH i njegovi twinning partneri u Francuskoj i Sloveniji.

Projekat predviđa da tokom tog perioda službenici vlade BiH zajedno sa službenicima iz Francuske i Slovenije rade na izgradnji kapaciteta za koordinaciju formulisanja politike i procesa donošenja odluka, čime će se jačati rad Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, a samim tim i svih institucija Vijeća, kaže se u saopštenju Delegacije Evropske unije u BiH.

Twinning sporazumi su jedan od instrumenata koje Evropska unija koristi u pružanju podrške zemljama kandidatima kako bi ojačala njihove administrativne i institucionalne kapacitete radi pripreme za buduće članstvo u Evropskoj uniji.

Očekuje se da će te aktivnosti doprinijeti i efikasnijem radu i boljoj saradnji medu bh. institucijama i izmedu Generalnog sekretarijata i ostalih nivoa vlasti. Projektom će se takođe uspostaviti informacioni sistem za funkcioniranje Vijeća ministara BiH.

Zvanično potpisivanje Twinning sporazuma izmedu Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova Francuske i Delegacije Evropske komisije u BiH bit će upriličeno sutra u Sarajevu u rezizdenciji ambasadora Francuske u BiH.

Sporazum će potpisati Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH, Zvonimir Kutleša, direktor Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH i Gerard Bouscharain, predstavnik odjela Ministarstva vanjskih poslova Francuske (FCI).