{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU osigurala 250.000 eura za projekt potpore pravosudnoj reformi u BiH

F
3.7.2008. u 12:58
0
0
EU osigurala 250.000 eura za projekt potpore pravosudnoj reformi u BiH
0
EU osigurala 250.000 eura za projekt potpore pravosudnoj reformi u BiH
Evropska unija (EU) osigurala je 250.000 eura za projekt potpore Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odnosno bh. pravosudnoj reformi.
Tim povodom danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju o nastavku saradnje VSTV-a BiH i Švedske nacionalne sudske uprave (SNCA).

Memorandum je rezultat CARDS "Twining light" projekta potpore VSTV-u BiH koji je finansirala EU.

Kako je na ceremoniji potpisivanja istaknuo prvi savjetnik i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Marc Vanbrabant, pravosudna reforma i vladavina prava u samom su vrhu prioriteta angažmana EC-a u BiH.

Podsjetio je kako se radi o procesu koji je kompatibilan nastojanjima naše zemlje na putu ka članstvu u EU, posebno nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravio je predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, naglašavajući značaj nastavka reforme i osiguranja pretpostavki za uspostavu neovisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa.

Novković smatra kako se reforma treba orijentirati u tri pravca - harmoniziranje legislative, kadrovsko i materijalno jačanje pravosudnih institucija.

Na značaj pravosuđa za ukupni napredak Bosne i Hercegovine ukazao je šef Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA-e) Anders Hedlund, dovodeći to u kontekst evropske perspektive i procesa demokratizacije.

Pozdravljajući čin potisivanja spomenutog dokumenta, Hedlund je izrazio očekivanje da će njegova implementacija biti koordinirana ciljevima sadržanim u strategiji za reformu sektora pravosuđa u BiH.

Projekat koji finansira EU podrazumjeva konsolidaciju mandata VSTV-a BiH, pitanje ustavnih promjena, uvođenje bolje prakse u sudsku i tužilačku upravu, unapređenje budžetskog procesa i finansiranja sudova i tužlaštava u BiH i koordinacija između sudija, tužilaca i policije.

Tokom realizacije ovog projekta, predstavnicima VSTV-a i drugih pravosudnih institucija omogućeno je upoznavanje o radu i organizaciji švedskog sudskog i tužilačkog sistema i SNCA, koja je, kao državna institucija u funkciji centralnog organa koji ima odgovornost za cjelokupnu koordinaciju švedskog pravosuđa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: