Sarajevo
0

EU osigurala 1,4 miliona eura za rekonstrukciju sarajevske Palate pravde

FENA
Evropska unija (EU) osigurala je 1,4 miliona eura za rekonstrukciju Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu.

Istovremeno, za realizaciju ovog projekta Vlada Kraljevine Norveške izdvojila je 90.000 eura, a Vlada Kantona Sarajevo 800.000 KM, a kako je najavljeno, Kantonalna vlada će osigurati još 600.000 KM neophodnih za drugu fazu rekonstrukcije kantonalne Palate pravde.

Ovo je istaknuto večeras na svečanosti u Sarajevu, upriličenoj u povodu ozvaničenja početka radova rekonstrukcije kojoj su, među ostalim, prisustvovali šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Branko Perić, premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, te predsjednici Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo Goran Salihović i Begzada Gavrankapetanović-Salihagić.

Ambasador Kourkoulas potcrtao je značaj koji efikasno pravosuđe ima za proces evropskih integarcija i uopće izgradnju demokratskog društva.

Uz zadovoljstvo iskazano dosadašnjom kontinuiranom potporom EU-a pravosudnoj reformi u BiH, Kourkoulas je podsjetio kako je u ovaj sektor EU u posljednjih deset godina uložila više od 20 miliona eura.

Obraćajući se sudionicima svečanosti šef Delegacije EC-a u BiH ukazao je na značaj nedavnog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, istaknuvši kako je efikasno i odgovorno pravosuđe jedan od osnovnih preduvjeta za priključenje EU.

Sudionike svečanosti pozdravili su presjednik VSTV-a BiH Branko Perić, kantonalni premijer Samir Silajdžić i predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović, naglašavajući opredjeljenost i odlučnost da istraju na ostvarivanju temeljnih ciljeva pravosudne reforme, odnosno uspostavi neovisnog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa.

Cilj projekta rekonstrukcije spomenute zgrade jeste poboljšanje kapaciteta Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu na planu riješavanja predmeta, kao i unaprjeđenja koordinacije i upravljanja.

Radovi u sklopu projekta zvanično će početi 26. decembra, a radi se o prvoj ozbiljnijoj rekonstrukciji gotovo 100 godina stare zgrade kantonalne Palate pravde (izgrađena u doba austrugarske vladavine u BiH).