BiH
0

EU osigurala 1,4 miliona eura za obnovu zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Branko Perić i premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić prisustvovat će sutra ceremoniji kojom se obilježava početak renoviranja zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije.

Evropska unija je za realizaciju ovog projekta osigurala više od 1,4 miliona eura, dok je Ministarstvo pravosuđa i uprave Kantona Sarajevo u projektu učestvovalo sa 400.000 eura, a Vlada Kraljevine Norveške s 90.000 eura.

Cilj projekta je poboljšati kapacitete Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo da bi svoje administrativne i pravosudne funkcije obavljali efikasnije i djelotvornije uz djelotvorno i koordinirano korištenje prostora, što će rezultirati i u efikasnijem procesuiranju predmeta.

Ovim projektom će se omogućiti bolji protok informacija i interna komunikacija sudova što će dovesti do bolje koordinacije i upravljanja i boljih radnih odnosa između sudija i osoblja, zatim bolja saradnja registrara i sudskih odjela, pristup javnosti informacijama uz poštivanje rada i procedura sudova, te odvajanje javnog prostora od prostora suda gdje je zabranjen pristup i određivanje zajedničkog ulaza/izlaza i podjela zgrade na logične zone.

Uspostava efikasnog upravljanja zgradom o pitanju koordinacije različitih korisnika i održavanja različitih dijelova zgrade.

Efikasno i nezavisno pravosuđe je temeljac demokratije i apsolutni preduvjet za bilo koju zemlju koja se želi priključiti Evropskoj uniji. Evropska unija, zajedno s drugim predstavnicima međunarodne zajednice, olakšava dalji razvoj efikasnog i nezavisnog pravosuđa.