Lajčak-Rehn
0

EU očekuje brz napredak u provedbi SAA

FENA
Evropska unija očekuje od bh. vlasti i političkih lidera da dogovore jasnu strategiju za provedbu EU reformi i zadataka koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU nakon sastanka u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Olliem Rehnom.

Kako je saopćeno iz OHR-a, sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja u vezi sa trenutnom političkom situacijom u BiH, četiri sedmice uoči općinskih izbora zakazanih za 5. oktobar.

Evropska unija će preuzeti ključnu ulogu u pomoći BiH za ispunjenje zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i daljnji napredak u procesu evropskih integracija.

"Prije nego što se to desi, BiH mora napredovati u ispunjenju pet ciljeva i dva uvjeta za tranziciju OHR-a, posebno kad je riječ o budućem statusu Brčkog i pitanju državne imovine“, rekao je Lajčák.

Istaknuo je kako prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine mora osigurati da svaki nivo vlasti u BiH posjeduje imovinu koja mu je potrebna za izvršavanje ustavnih obaveza.

Još jedno ključno pitanje pred bh. liderima, političkim strankama i parlamentarcima je ustavna reforma.

"Jasno je da BiH mora početi proces ustavnih promjena ukoliko želi da se integriše u EU“, istakao je Lajčák.