Lajčák - Kouchner
0

EU o usporenim reformama u BiH

FENA
Reforme u BiH su usporene, uprkos obavezama koje su preuzele sve političke stranke da osiguraju brz napredak na programu koji se tiče EU, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák tokom sastanka s francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom u srijedu navečer u Parizu.

Iz tog razloga, ministri vanjskih poslova EU-a će detaljno razmotriti situaciju u BiH na svom sljedećem sastanku koji će se održati 10. novembra u Briselu.

Kouchner i Lajčák su se saglasili da nijednoj stranci neće biti dozvoljeno da vrati unatrag napredak ostvaren u proteklih 13 godina tokom kojih je BiH napredovala od zemlje u poslijeratnoj tranziciji do zemlje u pretpristupnom procesu EU. Oni su odlučno naglasili da organi vlasti BiH moraju intenzivnije raditi kako bi ispunili sve uslove i ciljeve koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira u februaru ove godine, kako bi se osigurala neometana tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Lajčak je također naglasio da svaka odluka o budućoj ulozi EUFOR-a u BiH mora na odgovarajući način uzeti u obzir političku situaciju u zemlji te da ne smije biti zasnovana isključivo na ostvarenju vojnih ciljeva, saopćeno je u četvrtak iz OHR/EUSR-a.