BiH
0

EU nema interesa da BiH ne integrira u svoje članstvo

FENA
Bosna i Hercegovina je sada u regionu koji je i fizički okružen članicama Evropske unije, a u takvoj situaciju ni EU više nema interesa da ne integrira ove zemlje, rekao je danas u Vogošći glasnogovornik delegacije Evropske komisije u BiH Frano Maroević, govoreći kao uvodničar na početku trodnevne konferencije "Mladi u BiH i procesi evropskih integracija".

Ova konferencija je završni dio projekta „Promocija puta BiH u Evropu“ koji je finansirala EU, a implementiralo Udruženje mladih „Luna“ iz Rudog.

Glavni cilj projekta je da se, posebno mladoj populaciji, objasni šta je proces evropskih integracija, odnosno kako bi se izbjegla moguća politička manipulacija.

Za vrijeme trajanja projekta obučeno je 18 mladih edukatora koji će stečeno znanje o Evropskoj uniji pronositi dalje.

Maroević je u svom izlaganju istaknuo da EU ne upravlja zemljama članicama nego ih obavezuju da primjenjuje dogovoreno zakonodavstvo.

Upravo tu BiH čeka veliki posao – da uskladi svoje zakonodavstvo sa oko 80 hiljada stranica zakonskih tekstova Evropske unije. Pritom je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) o kome su pregovori završeni krajem prošle godine ali koji još nije ni parafiran ni potpisan prvi zajednički sporazum EU i BiH i određuje način na koji će funkcionirati trgovinska razmjena između BiH i EU. Međutim, naglasio je Maroević SAA ima puno važniju političku ulogu jer time EU otvara mogućnost za članstvo BiH. Potpisivanje SAA je pokazatelj da je zemlja dovoljno napredovala za daljnje integracije, a nakon potpisivanja zemlja može formalno podnijeti kandidaturu za članstvo, nakon čega EU odlučuje da li će ta zemlja imati status kandidata. A tada se otvara mogućnost većeg pristupa fondovima EU. Sa druge strane proces evropskih integracija zahtjeva promjenu funkcioniranja zemlje, odnosno EU traži puno efikasniji sistem, upozorio je Maroević dodajući da EU ne može ovaj posao završiti umjesto BiH.

Kao uvodničar govorila je i savjetnica člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za pitanje mladih i medije Irena Kljajić koja je kazala da će Predsjedništvo BiH učiniti sve što je u njegovoj moći da se položaj mladih poboljša, angažirajući pritom sve nadležne institucije.

Kljajić je istaknula da je i sam član Predsjedništva Komšić u svom kabinetu dao šansu mnogim mladim.