Jelko Kacin u posjeti BiH
0

"EU ne vjeruje izjavama, nego samo akcijama"

FENA
Član Evropskog parlamenta iz Slovenije Jelko Kacin upozorio je u subotu u razgovoru s novinarima u Sarajevu da Evropska unija ne vjeruje više nikakvim izjavama, već traži akciju i implementaciju.

Kacin je dao izjave za medije pred početak svog predavanja na Fakultetu političkih nauka, u kojem je govorio o izazovima proširenje Evropske unije, koje nije usmjerena samo prema zapadnom Balkanu, nego i prema istočnom Balkanu (Turska), a i prema skandinaskim zemljama (Island i Norveška).

Kacin iz Sarajeva putuje za Island i Norvešku gdje se vode aktivni razgovori s vladama i parlamentima tih zemalja o tome zašto one aktivno razmišljaju o preuzimanju eura, a Island čak razmišlja o ulasku u Evropsku uniju.

Kacin, međutim, smatra da ti novi izazovi ne idu na štetu zapadnog Balkana, nego u njegovu korist.

  • Sve zemlje zajedno i svaku posebno treba probuditi, a ponekad i "opaliti". Ja mislim da je za njih posljednja opomena što umjesto njih niko neće ništa uraditi kako bi završile svoj posao i uključile se u Evropsku uniju, kazao je on.

Upitan da li i BiH spada u zemlje koje treba "opaliti", Kacin je rekao da te zemlje treba motivirati, a na Balkanu "ponekad treba i opaliti, jer druge nema".

  • Jednostavno, ovdje se još uvijek sanjaju 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća, a svijet je otišao daleko. I mi smo imali svoj dinar, a danas imamo euro i znamo kakve su prednosti. Nije dobro samo sanjati, nešto treba i implementirati, upozorio je Kacin.

Naveo je kako je Evropska unija nakon posljednjeg proširenja (Bugarska i Rumunija) odlučila da ne vjeruje nijednoj izjavi, nijednom potpisu.

  • Traži se samo akcija i implementacija. To je ta magična riječ koja omogućava državama približavanje na putu ka EU, poručio je.

U Briselu se neozbiljnim ocijenjuje ponašanje BiH koja nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije ispunila dogovorene obaveze, koje bi je trebale dovesti do kandidatskog statusa.

Evropska unija odlučila je da promijeni pravila igre, te je, na primjer, u slučaju ukidanja viznog režima za zemlje zapadnog Balkana izabrala drugi put. Radi se o mapama puta koje su preuzele države koje žele ukinuti vize.

  • One ga moraju implementirati, a ne Evropska unija. Kada one to urade ili ne urade, same će ukinuti ili neće ukinuti vize. Zato su postavljanja pitanja evropskim institucijama nepotrebna, naglasio je Kacin.

Jedno od pitanja odnosilo se i na izbor nasljednjika Miroslava Lajčaka na mjestu visokog predstavnika, tim prije što se spominje i kandidatura Slovenca Dimitrija Rupela.

Kacin, međutim, kaže da u ovom slučaju on nije predstavnik slovenačke vlade i da ne može govoriti u njeno ime, ali je dodao da je Slovenija "najvjerovatnije dala svog kandidata".

Najavio je kako će Evropska unija donijeti odluku u narednih nekoliko dana i tražit će čovjeka koji ima iskustva, da ga ne treba uhodavati već da može odmah preuzeti obavaze. Njegov zadatak bit će da odradi taj dio buđenja BiH u korist same BiH.