{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU nastavlja podršku reformi sistema stručnog obrazovanja i obuke u BiH

F
1.10.2007. u 14:45
0
0
EU nastavlja podršku reformi sistema stručnog obrazovanja i obuke u BiH
0
EU nastavlja podršku reformi sistema stručnog obrazovanja i obuke u BiH
Evropska unija nastavlja pružati podršku domaćim vlastima u cilju daljeg napretka i modernizacije sistema stručnog obrazovanja i obuke u BiH (VET) kroz treću fazu projekta reforme ovog sistema u našoj zemlji.
Na sastanku, koji je danas organiziran u Sarajevu povodom projekta Reforma VET sistema 3 - Kopenhaški proces u BiH, predstavnici lokalnih vlasti i partnera, te Evropske komisije u BiH razgovarali su o značaju i ciljevima projekta.

Kopenhaška deklaracija daje smjernice u vezi s jačanjem evropske dimenzije sistema stručnog obrazovanja i obuke i predstavljanja mobilnosti radne snage.

Predstavnica Ministarstva civilnih poslova BiH Esma Hadžagić kazala je da će završetak treće faze ovog projekta omogućiti zaokruženje VET sistema u BiH i stvaranje pretpostavki da se razvija u skladu s evropskim standardima.

Omogućit će se i integriranje sistema stručnog obrazovanja i obuke u evropsko VET obrazovanje, a time i pokretljivost ljudi na evropskom tržištu radne snage, istakla je.

Nova faza projekta bavit će se pitanjima klasifikacije zanimanja, obukom nastavnika, nabavkom opreme i uspostavljanjem bolje veze između VET sistema, višeg i visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih i tržišta rada.

Cilj projekta su i izrada nacionalnog kvalifikacionog okvira i novi modeli finansiranja VET-a. EU je dosad bila glavni donator za VET od 1998. u vrijednosti od 11 miliona eura.

Učesnici su istaknuli da su dosad u reformi VET-a postignuti značajni rezultati, kao što su modernizacija nastavnih planova i programa za općeobrazovne predmete koji se primjenjuju u oko 60 posto stručnih škola.

U reformu nastavnih planova i programa bilo je uključeno osam porodica zanimanja, a od toga su reformirani planovi i programi za pet porodica zanimanja. Obučen je i značaj broj mentora u novoj metodologiji izrade nastavnih planova i programa i nastavnim metodama.

Strategija za razvoj VET sistema u BiH do 2013. godine dostavljena je na odobravanje Vijeću ministara BiH, a u pripremi je VET strategija za obrazovanje odraslih. Zakon o VET-u je trenutno u parlamentarnoj proceduri, rečeno je na skupu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: