BiH
0

EU: Mladić ili Evropa

FENA
Vijeće ministara Evropske unije dalo je Srbiji još mjesec dana da uhapsi i izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu, a ako se to ne desi sljedeća runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, zakazana za 5. april, neće biti održana.

Iz Bruxellesa poručuju da bi, ako ta obaveza bude ispunjena, Sporazum mogao biti potpisan već najesen, a Srbiju bi čekala svijetla evropska budućnost.

Evropski zvaničnici juče su, poslije sastanka sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, naveli da Srbija mora da bira između Ratka Mladića i Evrope, prenosi B92.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Ursula Plassnik poručuje da Srbija ima još mjesec dana da uhapsi i izruči Mladića Haagu. "Naglasili smo da će pregovori o stabilizaciji i pridruženju biti stopirani ako Srbija ne ispuni obaveze prije sljedeće runde pregovora, zakazane za početak aprila. To praktično znači da Srbija ima malo vremena da ispuni obaveze prema Haagu, otprilike do kraja marta", kaže Ursula Plassnik.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn pohvalio je stručnost i profesionalnost pregovaračkog tima SCG. On kaže da je zadovoljan tehničkim dijelom pregovora i dodaje da Sporazum o pridruženju SCG EU može biti potpisan najesen, ali samo ako Srbija ostvari punu saradnju s Haagom. "Srbija je danas zaista na raskrsnici. Vjerujem da će lideri u Srbiji biti dovoljno mudri i donijeti jasne odluke kako bi evropska budućnost bila ostvarena, a to jeste u najboljem interesu građana SCG", kaže on.

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković kaže da je svojim evropskim kolegama poručio da haškom bjeguncu pomažu snage prošlosti i službe sigurnosti, a evropski zvaničnici su izjavili da punom saradnjom s Haagom Srbija dokazuje da su upravo vojska i službe sigurnosti pod nadzorom civilnih vlasti. "Nema nikakvih objašnjenja, nema nikakvih opravdanja za činjenicu da dramatično kasnimo u ispunjavanju obaveza prema Haagu. Danas smo dobili poruku da tu saradnju moramo ispuniti odmah. Nadam se da ćemo ovog puta to i uraditi, iako moram da priznam da ne znam gdje je Mladić, a isto tvrdi i premijer Srbije", kaže Drašković.

Drašković kaže da su ministri iz pojedinih evropskih zemalja predlagali brzo i slobodno uključivanje SCG Partnerstvu za mir, a iz Evrope poručuju i da će biti nastavljeni razgovori o olakšavanju viznog režima. Drašković, međutim, dodaje da neće biti mjesta za optimizam ako posljednje upozorenje ne bude shvaćeno ozbiljno i haška prepreka ne bude uklonjena.

Predsjednik Srbije Boris Tadić naveo je za Reuters da prvenstveno apeluje na međunarodnu zajednicu da ne donosi odluku o suspenziji pregovora. Tadić je rekao da je neophodna potpuna saradnja s Haagom. "Rekao sam zbog nas, a ne zbog Evrope, zbog iskaza jasnih vrijednosti koje postoje u ovom društvu, da svi koji su optuženi pred Tribunalom moraju da odgovaraju. Nadam se da način na koji je zaprijećeno Srbiji nije i prekid pregovora o stabilizaciji i pridruživanju jer bi tek to imalo veoma teške posledice jer obnavljanje pregovora zahtijeva mnogo složeniju proceduru nego zamrzavanje. Istovremeno se nadam da neće doći ni do zamrzavanja, ni do prekida pregovora", kaže Tadić.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica poručio je da će Srbija poštovati sve međunarodne obaveze, ali nije želio da govori o detaljima saradnje s Haagom, navodeći da će održati konferenciju za novinare povodom dvije godine vlade na čijem je čelu i da će tada odgovoriti na sva pitanja koja interesuju javnost.