Nastavak programa
6

EU izdvojila još dva miliona eura za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini

M. G.
Projekt "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” bit će nastavljen do kraja juna 2026., a Ministarstvo civilnih poslova BIH nastavit će aktivnosti na koordinaciji projekta.

Rezultat je ovo odluke Evropske unije izdvojiti još dva miliona eura za nastavak projekta u okviru kojeg je u proteklom periodu zaposleno preko 400 osoba.

U oktobru 2023. objavljen je poziv i zaprimljeno je 17 aplikacija za nova Lokalna partnerstva za zapošljavanje, od kojih će, početkom veljače, biti odabrano šest najboljih.

Evropska unija prethodno je izdvojila četiri miliona eura kako bi se podržao razvoj Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u periodu 1. 1. 2021. – 31. 12. 2023. Opći cilj projekta je doprinijeti unaprjeđenju socio-ekonomske situacije i životnih uvjeta u Bosni i Hercegovini. Kroz projekt se doprinosi zapošljavanju u lokalnim zajednicama i podržavaju održivi, partnerski vođeni okviri lokalnog tržišta rada za povećanje pristupa formalnom zapošljavanju.

Do sada je u okviru projekta podržano 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su realizacijom intervencija u zapošljavanju uspjeli povećati konkurentnost na tržištu rada za više od 1520 nezaposlenih.

Projekt "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II" rezultat je Akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. "EU za sektore zapošljavanja i obrazovanja", a provodi ga Međunarodna organizacija rada.