Dimitris Kourkoulas
0

"EU i SAD vjeruju u uspjeh butmirskog procesa"

SRNA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas izjavio je da Evropska unija i SAD vjeruju u uspjeh butmirskog procesa i da će on donijeti konkrete rezultate koji će omogućiti da BiH ne ostane iza ostalih zemalja u procesu proširenja EU.

"Nije mi drago, niti sam srećan što moram reći da je scenario da BiH ostane iza ostalih zemalja regiona u procesu pridruživanja EU moguć i ostvariv i nešto što može postati stvarnost ako ne dođe do pomaka. Mislim da bi svi trebalo da gledaju na butmirsku inicijativu kao na šansu", rekao je Kourkoulas za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je dodao da će se za EU i SAD uspjeh procesa ogledati u postizanju dogovora o ispunjavanju uslova za tranziciju OHR-a, te ustavnim promjenama.

Kourkoulas je istakao da svaka zemlja mora imati efikasne institucije, ali da to nikako ne znači da sve moraju biti na državnom nivou.

"Ponekad se zadovoljavajući nivo nadležnosti može postići prenosom nadležnosti, a ponekad samo boljom koordinacijom između različitih nivoa vlasti. Za nas u EU jedini pregovarač može biti država, koja mora garantovati ispunjavanje određenih uslova i dogovora", rekao je Kourkoulas.

On je dodao da se pitanje nadležnosti mijenja od sektora do sektora.

"Na primjer, za koordinaciju međunarodne pomoći mora postojati agencija na državnom nivou, ali za neke druge oblasti moguće je to urediti na nižim nivoima a, pri tome, država mora imati krajnju odgovornost. Ulazak u EU podrazumijeva transfer dijela suvereniteta sa BiH u Brisel", rekao je Kourkoulas.

On je naveo da je svjestan da je ustavna struktura BiH poprilično kompleksna, ali je istakao da ne vidi da je to glavni razlog za blokade ispunjenja uslova u procesu evropskih integracija.

"To tvrdim, jer smo vidjeli da su bez obzira na ustavnu strukturu, kada postoji politička volja, mnoge teške odluke donesene. Vjerujemo da je BiH za dobijanje kandidatskog statusa potrebna ustavna reforma kako bi se uspostavio efikasniji i funkcionalniji sistem donošenja odluka", rekao je Kourkoulas.