Saopštenje Bildta i Steinberga
0

'EU i SAD su predane radu sa vlastima u BiH'

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Ministar inostranih poslova Švedske, predsjedavajuće EU, Carl Bildt i zamjernik državnog sekretara SAD James Steinberg saopštili su da su EU i SAD i dalje predane radu sa vlastima u BiH i da podržavaju evroatlantske integracije BiH.

U zajedničkom saopštenju Bildt i Steinbergsu naveli da će u narednom periodu, do sjednice Savjeta za implementaciju mira, koja će se održati 18. novembra, EU i SAD procijeniti rezultate butmirskog sastanka sa političkim liderima u BiH.

Oni su ponovili svoju privrženost ideji teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, kao i Dejtonskom sporazumu i istakli da vide BiH kao ravnopravnu članicu EU i NATO-a, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Bildt i Steinberg su istakli da su uočili da lideri u BiH dijele ideju da BiH postane članica Evropske unije i NATO-a.

U izjavi se navodi da lideri "priznaju da, da bi se to postiglo, BiH mora imati kompetencije, vlast i funkcionalost, kako bi moglo da se priđe pristupnom procesu za EU i NATO, kao i da Ustav mora da bude usklađen sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima".

"Takođe priznaju da je potrebno naći rješenje za državnu i vojnu svojinu radi trasiranja puta za tranziciju OHR-a prema pojačanoj kancelariji specijalnog izaslanika EU, kao i da je to neophodan korak prema poziciji s koje BiH može podnijeti zahtjev za članstvo u EU", ističe se u izjavi.

Bildt i Steinberg dali su svoj rezime butmirskih razgovora i naveli da su njihov prijedlozi izneseni radi napretka prema zajedničkom cilju (evroatlantskim integracijama), kakav su svi proklamovali.

"Strane u diskusiji iznijele su svoje početne pozicije... Mali je napredak postignut, dalji razgovori biće potrebni da bi se postigao sporazum o dijelovima gdje je potrebno dodatno usklađivanje.. Neke strane morale bi da pokažu veću odlučnost i fleksiblinost ako su ozbiljne da žele stići na cilj", dodaje se se u izjavi.

U zajedničkom saopštenju Bildt i Steinberg pozvali su lidere političkih partija u BiH da budu na nivou odgovornosti tako što će usvojiti potrebne komopromise kako bi se došlo do željenog cilja.

Drugi krug razgovora predstavnika stranaka iz BiH i zvaničnika EU i SAD u Butmiru kod Sarajeva danas je završen bez konkretnog dogovora.

Zamjenik američkog državnog sekeratara James Steinberg i šef diplomatije Švedske Carl Bildt ocijenili su nakon sastanka da postoji šansa za postizanje napretka do sastanka Savjeta za provođenje mira, zakazanog za 18. novembar.

Prvi sastanak u Butmiru održan je 9. oktobra.