BiH
0

EU "frustrirana" rezultatima civilnog društva na Balkanu

FENA
Evropska unija je ponekad "frustrirana" rezultatima ostvarenim na Balkanu u oblasti napretka civilnog društva imajući u vidu uloženi novac, ali će ipak pojačati pomoć tome sektoru zato što u njemu vidi važan faktor stabilnosti regiona, ocijenjeno je u utorak u Bruxellesu na završetku Prvog foruma civilnog društva zapadnog Balkana.

Forum je okupio oko 200 učesnika, uključujući delegate iz nevladinih organizacija sa zapadnog Balkana, predstavnike evropskih institucija, diplomate i članove profesionalnih udruženja.

"Ponekad smo 'frustrirani' rezultatima s obzirom na uloženi novac", izjavio je Gregor Voshnag, ambasador Austrije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Prema podacima EU, Bruxelles je posljednjih godina uložio više od 35 miliona eura u razvoj civilnog društva u regionu.

Direktor Direkcije za proširenje u Evropskoj komisiji Michael Leigh smatra, međutim, da civilnom društvu zapadnog Balkana treba još veća pomoć Evropske unije.

Funkcioneri EU su pritom zatražili od nevladinih organizacija regiona da sve više same preuzimaju inicijativu i aktivnosti, a da se manje oslanjaju na pomoć iz inozemstva.

Voshnag je ocijenio da se među najvećim problemima s kojima se suočava civilno društvo na zapadnom Balkanu nalaze podrška nacionalističkim partijama, euroskepticizam i netolerancija prema ljudskim pravima.

Pomoć EU će se nastaviti i u oblastima privredne obnove, obrazovanja, zdravstva i evropske perspektive, dodao je on, prenijele su agencije.

Na skupu je pozdravljena strategija Evropske komisije za zapadni Balkan u kojoj se takozvani dijalog s civilnim društvom, koji već postoji na nivou EU, proširuje i na Balkan.

Okupljeni na forumu su tokom dvodnevnog skupa ocijenili situaciju u kojoj se nalazi organizirano civilno društvo u regionu i razgovarali o zajedničkim aktivnostima za 2006. i 2007. godinu.

Forum je dio Kontakt grupe za zapadni Balkan koju je 2004. godine osnovao Evropski ekonomski i socijalni komitet. Ovo konsultativno tijelo EU posljednjih se godina intenzivnije bavi pitanjima zapadnog Balkana, s posebnim akcentom na razvoj građanskog društva.