{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU finansira u BiH program za cjeloživotno učenje

F
24.4.2007. u 10:30
0
0
EU finansira u BiH program za cjeloživotno učenje
0
EU finansira u BiH program za cjeloživotno učenje
Prve u nizu aktvnosti u okviru programa za cjeloživotno učenje i "mladi u akciji", koje finansira Evropska unija, bit će Konferencija i sastanak Stalne radne grupe za cjeloživotno učenje koje će se održati u srijedu i četvrtak, najavljeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova.
U sastavu Stalne radne grupe su predstavnici obrazovnih institucija, a njen zadatak je priprema prijedloga za uspostavljanje državnih agencija za programe cjeloživotnog učenja i "mladi u akciji" te definiranje aktivnosti i mape puta za učešće BiH u ovim programima.

Bosna i Hercegovina je sa Evropskom unijom krajem 2006. potpisala i ratificiraala Okvirni sporazum o općim principima za učestvovanje Bosne i Hercegovine u Programima zajednice.

Ovaj sporazum omogućuje bh. inistitucijama i organizacijama učešće u Programima zajednice za cjeloživotno učenje i "mladi u akciji".

Program u oblasti cjeloživotnog učenja ima za cilj da se kroz cjeloživotno učenje doprinese razvoju zajednice Evropske unije.

Aktivnosti programa su razmjena učenika, studenata, nastavnika i osoba uključenih u obrazovanje odraslih. Program "mladi u akciji" je namijenjen mladima u starosnoj dobi od 13 do 30 godina.

Cilj mu je da kroz različite aktivnosti mladih izgrađuje profil građanina Evrope i da poveća doprinos mladih u izgradnji evropske zajednice. To je program koji između ostalog uključuje razmjenu inicijativa u sferi demokratskog društva, volonterske aktivnosti, izgradnju mreže među mladima radi razmjene informacija.

U januaru 2007. započeo je Projekt u partnerstvu između Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva ekonomije i tehnologije Njemačke.

Projekt se financira kroz EU CARDS program a implementira ga B.&S.U. iz Njemačke. Cilj projekta je raditi na pripremama neophodnih institucionalnih kapaciteta za učešće u programima cjeloživotnog učenja i mladi u akciji. Potrebni institucionalni kapaciteti su definirani odlukama EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: