OHR
0

EU dale pristanak za imenovanje Inzka

FENA
Zemlje Evropske unije dale su u srijedu pristanak za imenovanje austrijskog diplomata Valentina Inzka na dužnost specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, zamijenivši Slovaka Miroslava Lajčaka, potvrdio je izvor blizak Javieru Solani, visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, javio je AFP.

Izvori bliski austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova objavili su njegovo imenovanje nešto ranije.

Imenovanje Inzka uslijedilo je na temelju oštrih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, u kojoj su još uvijek slabe centralne institucije koje ujedinjuju Republiku Srpsku i Federaciju BiH Dejtonskim sporazumom, koji je okončao rat.

Krajem februara, lider bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je govorio o secesiji, navodeći model Čehoslovačke, iako Dejtonski sporazum ne predviđa takvu mogućnost.

U tom kontekstu, neki evropski diplomati kritikovali su posljednjih dana vrijeme utrošeno na imenovanju Lajčakovog nasljednika, koji je otišao na dužnost šefa slovačke diplomatije, sumnjajući da je upravo taj vakuum izazvao oštre tenzije.

Zemlje EU-a složile su se 23. februara o imenu Inzka (59) za specijalnog predstavnika, aktuelnog ambasadora Austrije u Sloveniji i bivšeg ambasadora Austrije u Sarajevu od 1996. do 1999.

Međutim, zemlje EU-a očekivale su da njegovo imenovanje potvrde Sjedinjene Države koje, poput Rusije, imaju pravo da promatraju na Bosnu i Hercegovinu preko Vijeća za provedbu mira, zaduženog za poštivanje Dejtonskog sporazuma.

EU će formalno objaviti imenovanje Inzka na sljedećem sastanku Vijeća za provedbu mira 25. i 26 marta, precizirao je izvor blizak Solani.