BiH
0

EU: "Da" i SSP-u i liberalizaciji viza

FENA
Ceremonija otvaranja dijaloga između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o stvaranju uvjeta za bezvizni režim za sve građane BiH završena je, kao i obično, kurtoaznim porukama, slatkorječivim obećanjima i nadom s obje strane da će višegodišnja neosnovana izolacija bh. građana u dogledno vrijeme postati ružni dio promjenjive evropske politike prema većini zemalja zapadnog Balkana.

Na pitanje kada bi BiH mogla konačno dobiti i svoju "mapu puta" s listom konkretnih uvjeta i postupaka koji od ceremonijalnog otvaranja dijaloga vode do potpune slobode kretanja svih građana BiH - ni potpredsjednik Evropske komisije Jacques Berrot, ni evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn, niti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić nisu mogli odgovoriti.

Jer, kako su istaknuli, pravi poslovi na standardizaciji putnih isprava, sigurnosti personalnih podataka gađana, na izmjenama nekih zakona i osposobljavanju državnih institucija za nove zadatke – tek predstoje.

Na pitanje Deusche Wellea kada bi se ipak mogao očekivati završetak radova na izradi "mape puta" za BiH, kao posljednju zemlju regije koja sve do 26. maja nije imala otvoren ni dijalog o liberalizaciji viza, potpredsjednik Evropske komisije Barrot je, umjesto odgovora, ponovio obaveze koje prije svega stoje pred bh. vladom.

"Želim vas podsjetiti na glavne poslove koji se prije 'mape puta' moraju završiti: na prvom mjestu je izrada biometrijskog pasoša, uspostava efikasnog upravljanja državnim granicama, efikasna borba protiv ilegalne emigracije, organiziranog kriminala i korupcije, te poštovanje demokratskih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava. Imam puno povjerenje u vladu BiH da će sve ove vrijednosti i uvjeti biti ostvarene u kratkom roku... Predsjedavajući Vijeća ministara je od nas u Bruxellesu zatražio vrlo jasne kriterije za dostizanje konačnog cilja i mi ćemo to vrlo brzo uraditi, kako bi dijalog o vizama bio završen brzo i uspješno", izjavio je potpredsjednik Komisije Barrot.

Predsjedavajući Vijeća ministara je iz Bruxellesa otišao vrlo zadovoljan jer je ovo, nakon svega "izuzetan dan za BiH, a posebno za njene građane, jer smo korak bliže potpunoj slobodi kretanja, koja nam je neosnovano bila uskraćena skoro 20 godina", izjavio je Špirić.

Razlog više za zadovoljstvo je konačno razrješenje nesporazuma i dilema oko konačnog datuma potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Na pitanje da li može definitivno potvrditi da je datum potpisivanja SSP-a s BiH 16. juni, evropski povjerenik Olli Rehn je kratko odgovorio: "Da!"