{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU će tražiti od Hrvatske uvođenje viza za građane BiH

N
18.9.2007. u 09:50
0
0
EU će tražiti od Hrvatske uvođenje viza za građane BiH
0
EU će tražiti od Hrvatske uvođenje viza za građane BiH
Ukoliko do kraja septembra ne bude dogovorena reforma policije Evropska unija mogla bi da zatraži od Hrvatske uvođenje viza za građane Bosne i Hercegovine, rekao je za Nezavisne novine izvor blizak međunarodnim diplomatskim krugovima u Briselu.
Ovo bi bila jedna od mjera kojima bi EU pokušala da izvrši dodatni pritisak na vlasti u BiH za postizanje dogovora.

"Ne znam da li su pregovarači svjesni toga, ali ukoliko ne bude dogovora vrata EU biće pomaknuta do granice sa Hrvatskom. To znači da građani BiH u tu zemlju neće moći da uđu bez viza, neće moći da idu na more bez viza. EU ozbiljno razmatra takvu mogućnost", kazao je izvor "Nezavisnih".

Obraćajući se nedavno poslanicima u parlamentu BiH visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je kazao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti potpisan bez dogovora o reformi policije koji je u skladu sa već principa EU.

"Ukoliko sporazum bude odbijen, bilo bi politički naivno misliti da neće biti reakcije od strane međunarodne zajednice, koja bi u tom slučaju morala da promijeni svoju politiku prema Bosni i Hercegovini", naglasio je Lajčak.

On je pozvao poslanike da izaberu integraciju umjesto izolacije.

I Rozemari di Karlo, zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazala je da će BiH biti suočena s konsekvencama, ukoliko što prije ne bude osiguran napredak u reformi policije.

Ona je kazala da se SAD nadaju da će reforma policije biti okončana do kraja septembra.

"Slažem se s visokim predstavnikom i kada kaže da je BiH na raskrsnici između izolacije i integracije", istakla je Di Karlova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: