Miroslav Lajčak
0

EU će puno pažljivije pratiti situaciju u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je danas da je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH veoma precizno identifikovao oblasti u kojima je BiH postigla napredak, te one gdje takvog napretka nažalost nije bilo.

-Iako smo očekivali da će nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bh. političari sasvim pristupiti procesu evropskih integracija, to se nije desilo. I dalje prisutna nacionalistička i zapaljiva retorika negativno se odrazila na cijelu državu i usporila je reforme, smatra Lajčak.

Kako je saopćeno iz OHR-a, on konstatira kako nema nikakvog vidljivog napretka u borbi protiv korupcije, i da BiH ne funkcionira kao jedinstven ekonomski prostor.

Borba protiv organiziranog kriminala također mora biti prioritet, a treba se pozabaviti i pitanjem reforme ustava BiH, dodao je Lajčak.

On kaže kako će ministri vanjskih poslova i ministri obrane EU u ponedjeljak raspravljati o situaciji u BiH i sigurno uzeti u obzir ovaj izvještaj.

-Svima je jasno da će EU puno pažljivije pratiti situaciju u BiH i u skladu s njom razvijati svoju strategiju. Političari u BiH moraju usmjeriti pažnju na obaveze iz EU partnerstva. To mora biti njihov radni plan u narednom periodu, naglašava Lajčak.