BiH
0

EU-BiH: Može li se izbjeći skandal?

FENA
"Željeli bismo da se formalni početak dijaloga o bezviznom režimu više ne odgađa i da u ponedjeljak načinimo zajednički prvi korak prema 'mapi puta' koja će sve građane Bosne i Hercegovine u skoroj budućnosti dovesti do potpune slobodne kretanja po cijeloj Evropi", izjavio je visoki funkcioner Ureda Evropske komisije za pravosuđe, ljudska prava i sigurnost u povodu, kako je rekao, unutar bosanskohercegovačkih nesporazuma o tome ko će tu zemlju predstavljati na ceremoniji otvaranja viznog dijaloga narednog ponedjeljka u Bruxellesu.

Evropskoj komisiji je kasno u srijedu iz Sarajeva potvrđeno da će kompromisno rješenje ipak biti pronađeno i da će se mješovita grupa eksperata za pripremu "mape puta" o bezviznom režimu u ponedjeljak ipak sastati, a nije isključeno da u delegaciji bude i ministar sigurnosti Tarik Sadović, koji je prethodno najavio izostanak zbog pritiska zvaničnog Bruxellesa da na čelu bh. delegacije u ponedjeljak doputuje predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji se od početka ove sedmice nalazio u New Yorku, izjavio je u srijedu kako “nije važno ko će predvoditi delegaciju i voditi pregovore o bezviznom režimu s Evropskom unijom, već je važno da se pregovori konačno otvore i uspješno dovedu do kraja“.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja do sada nije imala otvoren dijelog o bezviznom režimu, iako je zajedno sa svim drugim zemljama zapadnog Balkana od 1. januara ove godine uživalac povlastica koje se odnose samo na nekoliko specifičnih kategorija stanovništva kao što su studenti, preduzetnici koji posluju s evropskim kompanijama, novinari, kulturni radnici i građani kojima je neophodna medicinska pomoć.