BiH
0

EU, Ambasada SAD-a, NATO i OHR oštro osudili zviždanje himne BiH

NINA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Predsjedništvo EU-a, Ambasada SAD-a u BiH, NATO i OHR uputili su danas zajedničku izjavu za javnost povodom događanja u kasarnama na Manjači i u Bileći prilikom polaganja svečane zakletve mladih vojnika Vojske RS-a, kada je izviždana državna himna BiH.

“Osuđujemo incidente koji su se dogodili tokom ceremonije svečanog polaganja zakletve 16. aprila u Republici Srpskoj. Ovi događaji moraju se razmotriti veoma ozbiljno jer indiciraju na dublji problem unutar RS-a. Kako se BiH približava važnim odlukama o svojoj euroatlantskoj budućnosti na sastanku NATO-a u Vilniusu 21. aprila i skoroj odluci Komisije EU-a u maju o pristupanju pregovorima o Stabilizaciji i pridruživanju, ovako nešto nije moglo doći u gorem trenutku”, ističe se u saopštenju.

Republika Srpska mora shvatiti da je entitet, a ne država te da može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine, i to kao dio BiH, navodi se dalje u izjavi i dodaje da su navedeni događaji ozbiljni, “i to ne samo zbog toga što nam govore o nekima u RS-u koji još nisu ostavili prošlost iza sebe nego i zbog toga kakvu poruku šalju svijetu o BiH, a posebno onima koji će u NATO-u i EU-u suditi o spremnosti ove zemlje da u sljedećim sedmicama krene naprijed”.

Potpisnici izjave naglašavaju da takvo ponašanje, i to neposredno nakon odluke Evropske komisije da se SCG-u dozvole daljnji koraci k pregovorima o Stabilizaciji i pridruživanju, može samo voditi izolaciji i isključivanju BiH.

U izjavi se također navodi da spomenuti događaji postavljaju ozbiljno pitanje u vezi Ministarstva odbrane RS-a te naglašavaju potrebu identificiranu od Carle del Ponte i NATO-a o eliminiranju sistematskih slabosti u sigurnosnim strukturama BiH, uključujući entitetska ministarstva odbrane.

“Dosadašnje reakcije premijera RS-a Bukejlovića i ministra odbrane Stankovića su u potpunosti neadekvatne. Od ministra Stankovića očekujemo nedvojbenu osudu ovih događanja te da odmah inicira istragu, o čijim rezultatima će izvijestiti državnog ministra odbrane Radovanovića”, ističe se u izjavi i zaključuje da izvještaj treba identificirati one koji su odgovorni za taj incident te daljnje korake koji se trebaju poduzeti do 19. aprila kako bi NATO na svom sastanku u Vilniusu to mogao razmotriti.