SDA
0

Etničko čišćenje cilj napada na islamske vjerske objekte

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje sve učestalije pojave nasilja, paljenja, fizičkog uništavanja i druge vidove skrnavljenja vjerskih objekata, a posebno njihovu eskalaciju u posljednje vrijeme prema objektima muslimana u BiH, od Fazlagića Kule, Banje Luke do Višića-Čapljine, Mostara i drugih mjesta.

-Dok se propagandistički i na druge načine sistematski nastoji poticati islamofobija, preuveličavajući opasnosti od tzv. islamskog terorizma i vehabizma u BiH, dotle politički ekstremisti pod oblandom katoličke i pravoslavne inspiracije učestalo skrnave islamske vjerske objekte, navodi SDA u saopćenju za javnost.

Naglašava da sve ove pojave predstavljaju samo opasan akt urušavanja tradicije bh. načina života u kojem su bogomolje stoljećima bile za svakog istinskog vjernika nedodirljive svetinje bez obzira na to kojoj konfesiji pripadale.

SDA ističe da učestalost ovih pojava predstavlja pokušaj obnove ratne politike i ciljeva drugim sredstvima radi zastrašivanja, sijanja međusobnog nepovjerenja i okončanja etničkog čišćenja upravo onih prostora na kojima su napravljeni najteži vidovi ratnih zločina i najčešće uništavani muslimanski vjerski objekti.

-Predstavljati ove pojave izrazom međusobne vjerske netrpeljivosti je providna laž nacionalističkih oligarhija podjednako koliko i ne tako davno viđena nastojanja da se agresija na BiH svede na vjerski i građanski rat, stav je ove stranke.

SDA poziva Međureligijsko vijeće BiH, faktore civilnog društva i druge aktere javnosti da jasno ukažu na inspiratore ovih opasnih pojava, a nadležne institucije na energično otkrivanje počinilaca i njihovih političkih nalogodavaca.