BiH
0

ETF dobio licencu za trgovinu i snabdijevanje električnom energijom u BiH

FENA
Državna regulatorna komisija za električnu energiju Bosne i Hercegovine (DERK) u srijedu je izdala kompaniji EFT Group prvu licencu za trgovinu i snabdijevanje električnom energijom na internom tržištu BiH, saopćeno je danas iz ove kompanije.

Izdavanjem ove licence, EFT će, pored državnih elektroprivreda, električnom energijom moći da snabdijeva takozvane 'kvalifikovane potrošače' u BiH, fabrike koje godišnje troše velike količine električne energije.

"Ponuda EFT-a u BiH će povećati konkurenciju na domaćem tržištu električne energije, a to će svakako imati niz pozitivnih efekata za energetski sektor i niz industrija u zemlji. Cijene električne energije će biti realne, efikasnost u svim segmentima proizvodnje će se povećati, a gubici, koji su trenutno veliki, će se smanjiti. To će omogućiti da niz industrija u BiH napreduje u realnim uvjetima povećanjem konkurentnosti i efikasnosti", rekao je izvršni direktor EFT Group Džejm Naj.

Otvaranje domaćeg tržišta električne energije u BiH signalizira novu fazu u provođenju 'Atinskog sporazuma' iz 2002., koji predviđa stvaranje jedinstvenog tržišta električne energije i gasa u jugoistočnoj Evropi. Provođenje ovog sporazuma predstavlja jedan od najvažnijih procesa u približavanju BiH punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.