BiH
20

ESV bez dogovara o promjenama sistema obračuna poreza i doprinosa, sindikat najavio proteste

Piše: A. B.
Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Federalna ministrica finansija i dopremijerka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević je nakon današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) izjavila da nije postignut nikakav dogovor o promjenama sistema obračuna poreza i doprinosa. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da im nije omogućeno da učestvuju u izradi Nacrta Zakona o doprinosima i Nacrta Zakona o porezu na dohodak te ukoliko navedeni zakoni dođu u formu prijedloga da će organizirati proteste i zaustaviti njihovo provođenje.

Ministrica Milićević je izjavila kako je na današnjoj sjednici razmatran Prednacrt Zakona o doprinosima i Prednacrt Zakona o porezu na dohodak te da su sva tri partnera, odnosno poslodavci, federalna Vlada i sindikat bili na različitim stajalištima i da nisu mogli donijeti nikakav zaključak.

"Za ovakve zakone treba potpuna saglasnost poslodavaca, sindikata i federalna Vlade. U ministarstvu finansija se dugo radilo na pripremi dva zakona, formirane su proširene skupine, a radne verzije smo slali i na određene kontrole u Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku. U BiH još uvijek imamo zadržanu praksu neoporezivih isplata toplog obroka, regresa, prijevoza i očekujemo da će to biti teško uskladiti, ali se mora ponovo razmotriti. Krajnji rok za usvajanje dva navedena zakona je 1. juli, a nakon toga postoji cijeli niz aktivnosti na izmjeni pravilnika Porezne uprave FBiH kao kontrole institucije što će trajati narednih pola godine", kazala je federalna ministrica finansija.

Milićević je pojasnila i šta znači postizanje neutralnog efekta kada je riječ o usvajanju dva zakona kazavši da se primjenom, odnosno usvajanjem zakona ne smije imati manje prihoda nego sada po istim osnovama.

Pomoćnik federalne ministrice finansija Hajrudin Hadžimehanović izjavio je da se novim zakonskim rješenjima predviđa proširenje porezne osnovice oporezivanjem toplog obroka, prijevvoza i regresa, a sve u funkciji smanjivanja stopa doprinosa koje opterećuje poslodavce.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Topli obrok oporezovan je u zemljama u bližem i daljem okruženju te Vlada FBiH smatra da mora biti oporezovan i u BiH. Također, potrebno je promijeniti i stopu poreza, koja je trenutno jedinstvena za sva primanja iznad 300 KM.

Intencija dvaju reformskih poreznih zakona je da se harmonizira sistem obračuna poreza i doprinosa, svi poslodavci dovedu u jednak položaj, te da se osigura održivost izvanbudžetkih fondova.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je da je riječ o dva vrlo važna zakona za radnike.

"Sindikat nije prihvatio nikakve prijedloge za nastavak rasprave, nezadovoljni smo zakonima koji su ponuđeni i na sjednici ESV-a. Ministrica Milićević neće da čuje za sastanak sa sindikatom, što je 'van pameti'. Ne mogu vjerovati da ne žele našu pomoć pri izradi zakona, jer smo mi vrlo važan partner. Ako ne prihvate naše zaključke, naš glavni odbor će odlučiti o daljim koracima. Ukoliko zakon dođe u formu prijedloga organizirat ćemo proteste kako bismo spriječili dalje provođenje", kazao je Bajramović.

Predloženi zakon o doprinosima predviđa smanjenje stopa doprinosa, ujednačavanje obuhvata osnovice na nivou BiH (sa RS), obuhvat svih obaveznih osiguranja za razliku od postojećeg Zakona.

Proširenje porezne osnovice kroz oporezivanje naknada iz radnog odnosa koje nemaju karakter plate i uvođenje progresivnih stopa kod oporezivanja dohotka propisuje se novim zakonom o porezu na dohodak s ciljem ravnopravnije raspodjele poreznog tereta.

Donošenjem pravilnika o primjeni tog zakona planirano je da se detaljnije urede oporezivi i neoporezivi prihodi, način utvrđivanja oporezivog dohotka, principi utvrđivanja dohotka, obaveze i prava poreznih obveznika i poreznog agenta, kao i postupak utvrđivanja poreza na dohodak.