|

Esma Palić: Zaista sam sretna što je pravda pobijedila

Esma Palić: Zaista sam sretna što je pravda pobijedila
178
A
Anadolija
12.12.2012. u 17:06
6
komentara
178

dijeljenja
Esma Palić: Zaista sam sretna što je pravda pobijedila Foto: Anadolija
Najvažnije je da je dokazan zločin genocida, izjavila je za agenciju Anadolija (AA) predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić u prvoj reakciji nakon presude Zdravku Tolimiru, pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, koji je danas u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
Subašić je za agenciju Anadolija dala telefonsku izjavu iz Haga. Tamo je presudu dočekala zajedno sa članovima ostalih srebreničkih udruženja, te aktivistima iz Holandije, Njemačke, Švicarske i drugih dijelova Evrope.
 
Čestitala je sudijama i tužiocima u Hagu.
 
"Iznošenjem presude Tolimiru donesena je pravda za jedan dio onog što smo mi u Srebrenici doživjeli i preživjeli. Ovo je malo zadovoljstvo porodica srebreničkih žrtava. Imala sam takav osjećaj, da je slučajno mogao donijeti, njemački sudija bi donio smrtnu kaznu u ovom slučaju. A mi znamo da je zločinac Tolimir to i zaslužio. Nadamo se da će Mladić, Karadžić i Šešelj doživjeti istu sudbinu", rekla je Subašić za AA.
 
Subašić je, nadalje, naglasila kako je ovo najbolji odgovor svim onima koji iznova i iznova negiraju genocid u Srebrenici.
 
"Oni su lažima počeli agresiju, lažima su vodili tu agresiju, a lažima se i sada brane. Važno je da je presuda tu, kao i tačka genocida. To je važno ne samo zbog nas majke Srebrenice koje su izgubile svoju djecu, čije kosti još tražimo. Više je važno zbog onih koji ostaju iza nas. Želimo da se napiše stvarna historija ovih prostora i da se zna ko su počinioci genocida, a ko su žrtve", dodala je ona.
 
Esma Palić supruga ratnog komandanta Žepe Avde Palića, za čije ubistvo je Tolimir, između ostalog danas osuđen, izjavila je za agenciju Anadolija da je presuda pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, potvrdila njenu životnu filozofiju da pravda uvijek pobjeđuje.
 
"Ja vjerujem u pravdu. A presuda kojom je Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora je pokazala opravdanost ovog optimizma. Zaista sam sretna! Ne zato što je Tolimir osuđen na doživotnu robiju, već što je pravda pobijedila. A Tolimir je, zaista, zaslužio da osjeti šta znači biti zarobljenik", kazala je Palić za AA.
 
Haški sud je Zdravka Tolimira proglasio ga krivim za genocid, učešće u genocidu, uništenje i zločine protiv čovječnosti, ubistva i kršenja običaja ratovanja.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...