Izlazi na slobodu
19

Esed Radeljaš po drugoj optužnici osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora

Piše: Dž. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Esedu Radeljašu danas je pored oslobađajuće presude za zloupotrebe u vezi s dodjelom zemljišta u Općini Novi Grad izrečena i osuđujuća presuda za drugu optužnicu, i to jedinstvena kazna od dvije godine zatvora.

Radeljaša je druga optužnica teretila da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun.

U tom postupku Radeljaš je dobio dvije godine zatvora za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, a šest mjeseci za pranje novca. Međutim, u konačnici je dobio jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora.

S obzirom na to da je Radeljaš u pritvoru više od dvije godine, kazna zatvora će mu biti uračunata i on će biti pušten na slobodu.

Kako je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazao sudija Jasenko Ružić, Radeljaš je svjestan i znajući da kao član političke stranke ne može ostvarivati lične prihode, iskoristio službeni položaj u svojstvu člana stranke. Tako je na Radeljašev privatni račun uplaćivan novac iz kantonalnog budžeta, namijenjen za finansiranje stranke BOSS.

"On nije izvršio svoju službenu dužnost da sredstva iz budžeta iskoristi za ostvarivanje ciljeva stranke, već je taj novac koristio za lične interese u privrednom poslovanju. Potom je kreditini dug u banci izmirio iz sredstava stečenih krivičnim djelom", kazao je sudija Ružić.

Radeljaš prema presudi mora stranci BOSS isplatiti 114.255 KM u roku od 30 dana te platiti troškove krivičnog postupka. On je dobio i zabranu vršenja poziva te bilo kakvih aktivnosti u državnoj vlasti i upravi.

Njegov advokat izjavio je kako je zadovoljan oslobađajućom presudom prema prvoj optužnici, ali ne i dijelom iz druge optužnice koji se odnosi na finansiranje BOSS-a.