Saznaje Klix.ba
1.5k

Esed Radeljaš bi mogao preuzeti poziciju direktora Direkcije cesta u Goraždu

E. A.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Esed Radeljaš, bivši ministar privrede BPK Goražde mogao bi već naredne sedmice preuzeti poziciju direktora Direkcije cesta ovog kantona, saznaje Klix.ba

Radeljaš je kadrovsko rješenje Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) kojoj je u raspodjeli pozicija koalicionih partnera pripalo ovo mjesto.

Na koji način će biti provedena procedura imenovanja, pitanje je kojim bi se u kantonalnoj vladi trebali baviti već naredne sedmice, jer je, kako saznajemo, moguća opcija da se na pozicije rukovodilaca čija su mjesta reizborna imenuju vršioci dužnosti na 90 dana, a u medjuvremenu raspišu konkursi za odredjene pozicije.

Procedura izbora direktora Direkcije cesta svakako je u nadležnosti Ministarstva privrede čiji je resorni ministar Mensad Arnaut, takodjer kadar A-SDA, dok će imenovanje Eseda Radeljaša u konačnici morati potvrditi I kantonalna vlada.

Kadrovska komisija A-SDA već je donijela odluku, pa je od pet mogućih kandidata za ovu poziciju izbor pao upravo na Eseda Radeljaša.

Radeljaš je bivši ministar privrede ovog kantona u čijem resoru djeluje Direkcija za ceste.

On je dvije godine i dva mjeseca proveo u sarajevskom KPZ-u, a osuđen je na dvije godine zatvora. Presuda mu je izrečena po optužnici koja je Radeljaša teretila da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM.

Podsjetimo, krajem januara ove godine Kantonalni Sud u Sarajevu Radeljaša je oslobodio optužbi za zloupotrebe prilikom dodjele zemljišta u Općini Novi Grad, a optužbe su oslobođeni i općinski službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević, te bivši načelnik Damir Hadžić.

Radeljaš je dobio i zabranu vršenja poziva te bilo kakvih aktivnosti u državnoj vlasti i upravi u trajanju od dvije godine.