Priznao krivicu
177

Esadu Hrvačiću godina zatvora i zabrana bavljena advokaturom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Advokat Esad Hrvačić kažnjen je godinom zatvora, kaznom od 10.000 maraka, zabranom bavljenja advokaturom 18 mjeseci i oduzimanjem koristi u iznosu od gotovo 50.000 maraka, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) prihvatio sporazum kojim je priznao krivicu za nezakonitu uknjižbu nekretnina.

Prije prihvatanja sporazuma, tužiteljica Sabina Sarajlija kazala je tokom završne riječi da je prikupljeno dovoljno dokaza koji potvrđuju "umišljaj optuženog za počinjenje krivičnog djela“.

Hrvačić je uhapšen u februaru ove godine u akciji "Kurir" zbog nezakonite uknjižbe nekretnina. Zajedno sa deset drugih osoba Hrvačić je optužen u maju zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Kako je prethodno saopštilo Tužilaštvo, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem i Muamerom Pitom te svojom stručnom saradnicom Elminom Džinom, pa su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

Zajedno sa Hrvačićem optuženi su advokati Ismet Hamzić i Samina Skopak, sutkinja sarajevskog Općinskog suda Milena Rajić, sudski uposlenici Tanja Jović, Branka Husanović, Zaim Spahović, Muamer Pita i Mirsada Alić, te Elmina Džina i Pero Vuković. Hrvačićev predmet odvojen je potpisivanjem sporazuma o krivici.

Tužiteljica Sarajlija kazala je kako je Hrvačić "znao da se adrese fiktivno unose u tužbe koje se predaju sudu", te da je grafološkim vještačenjem utvrđeno da su se sudske dostavnice potpisivane u Hrvačićevoj kancelariji. Dodala je kako je grafološkim vještačenjem također utvrđeno da je Hrvačić poslao pismo Spahoviću i Džini tokom svog boravka u pritvoru iz kojeg se vidi da je optuženi znao za krivotvorenje dostavnica te je slanjem pisma Spahoviću i Džini pokušao uskladiti njihove odbrane.

"Iz sudskih spisa i podataka koje je Tužilaštvo pribavilo vezano za adrese tuženih proizlazi da adrese tuženih nisu bile tačne u tužbama i da tuženi nisu primili sudska pisma u tim predmetima", kazala je Sarajlija.

Tužilaštvo je cijenilo olakšavajuće okolnosti optuženom, "iskazanu spremnost za saradnju sa Tužilaštvom i priznanje izvršenja krivičnog djela u ranoj fazi postupka", kazala je tužiteljica i dodala kako je Hrvačić porodični čovjek koji ranije nije osuđivan.

Sarajlija je kazala i da je Elmina Džina u srijedu 23. augusta priznala krivicu.

Oštećeni u ovom predmetu upućeni su na parnični postupak, javio je BIRN BiH.