Bh. paraolimpijac
176

Ermin Jusufović tvrdi da je dobio otkaz zbog načelnika Lukavca, Edin Delić sve negira

Piše: A. K.
Ermin Jusufović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ermin Jusufović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Ermin Jusufović prije dva dana dobio je otkaz u Sportskom savezu Općine Lukavac u kojem je bio zaposlen na poziciji menadžer u sportu.

Kako je zvanično navedeno u obrazloženju, Jusufoviću je otkaz uručen zbog opravdanih ekonomskih i tehničkih razloga, a posebno zbog umanjenja budžetskih sredstava za Savez predviđenih za 2017. godinu.

Ipak, Jusufović smatra da je pravi razlog dobijanja otkaza neprimjeren pritisak načelnika Lukavca Edina Delića i to zbog suprotstavljenih političkih stavova.

Naime, Jusufović je vijećnik u Općinskom vijeću Lukavac, gdje je i šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA). S druge strane, načelnik Delić nedavno je postao član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Jusufović je kazao da se odmah po dolasku novog načelnika počeo problematizirati Sportski savez, a u prilog tome idu i dvije revizije poslovanja u posljednjih šest mjeseci od općinske revizorke.

"Nakon određenog vremena počelo se polemisati o zakonitosti mog zaposlenja, a sve je tempirano sa približavanjem sjednice Općinskog vijeća na kojoj je trebao biti razmatran budžet. Kako je vrijeme odmicalo pritisak je bio sve veći, da bi načelnik na sastancima sa predstavnicima UO Saveza jasno stavio do znanja da za mene nema mjesta u Savezu i da me treba otpustiti ili u suprotnom neće uopće finansirati sport posredstvom Saveza, što bi, vjerovatno, prouzrokovalo ostanak bez posla i drugog uposlenika Saveza, generalnog sekretara", izjavio je Jusufović za Bportal.ba.

Dodao je i da su pritisci urodili plodom, pa je Upravni odbor Saveza promijenio sistematizaciju i proglasio ga tehnološkim viškom.

"Kako ne bih doveo u pitanje radni odnos drugog uposlenika, potpisao sam rješenje o prestanku radnog odnosa kao tehnološki višak. Upravnom odboru ne zamjeram, jer su bili ucijenjeni od strane načelnika Delića. Izabrali su da sačuvaju barem jedno radno mjesto", izjavio je Jusufović.

S druge strane, Delić je u razgovoru za Klix.ba rekao da je potpuno netačno da je Jusufović otkaz dobio usljed pritiska načelnika, naglasivši da načelnik ne upravlja Sportskim savezom Općine.

"Sportski savez je nevladina organizacija i on je (Jusufović, op.a.) otkaz najvjerovatnije dobio od upravnih struktura koje ja nisam postavio. Ovdje se miješaju stvari. Jedno je biti olimpijac, a sasvim drugo invalid, civilna žrtva rata, dok je na trećem mjestu općinski vijećnik. On je čovjek koji je politički aktivan, predsjednik je kluba vijećnika SDA i s te strane izjave koje daje su potpuno politički intonirane. Riječ je o čovjeku koji se ne libi iznijeti neistine u javnost i koji za vrijeme sjednica općinskog vijeća u potpunosti destruktivno djeluje", naglasio je Delić.

On potvrđuje da je u proteklom periodu sve organizacije koje su finansirane iz općinskog budžeta podvrgao temeljitoj reviziji.

"Revizijom je utvrđeno jako puno nelogičnih i nezakonitih stvari, počevši od akata. Kada se već spominje Sportski savez, njihov statut nije u skladu sa zakonom, a imamo i tijela koja su suprotna zakonu", dodao je Delić.

Nastavlja i da Sportskom savezu nisu umanjena sredstva te da su sve tranše do sada isplaćene uredno.

"Na pitanje trebaju li dva zaposlenika u Sportskom savezu i šta je to što rade za svoje plate odgovor je tražio sam Upravni odbor, koji je formiran prije mog dolaska na funkciju i sa kojim nemam mnogo dodirnih tačaka", potcrtao je načelnik Lukavca.

Inače, Jusufović je član Sportskog kluba invalida u sjedećoj odbojci Sinovi Bosne iz Lukavca, a član je i reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci od 2001. godine.

Zlato na evropskim takmičenjima osvojio je osam puta. Na svjetskim prvenstvima osvojio je tri zlatne i jednu srebrenu medalju. Na Paraolimpijskim igrama dva puta se okitio zlatom, a isto toliko puta i srebrom.

Na Paraolimpijadi u Brazilu 2016. godine skupa sa svojim kolegama bh. reprezentativcima osvojio je srebro. Sa svojim klubom osvojio je treće mjesto u Premijer ligi BiH.

Proglašen je najboljim sportistom Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.