Obraćanje javnosti
644

Erdogan u Sarajevu: Mi nemamo nikakvu skrivenu namjeru prema BiH osim prosperiteta

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se javnosti nakon radnog sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu.

Erdogan je rekao da mu je zadovoljstvo što se nakon tri godine nalazi u BiH pri tome se zahvaljujući Izetbegoviću na gostoprimstvu koji mu je ukazao.

"Imali smo konstruktivne bilateralne i delegacijske razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima", kazao je Erdogan.

On je rekao kako će Turska nastaviti pružati podršku za očuvanje teritorijalne cjelovitosti i suverentiteta BiH. Izrazio je želju da će predstojeći izbore dovesti do očuvanja mira i stabilnosti.

"Nadam se da će izbori u BiH biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani u skladu s demokratskim standardima", kazao je Erdogan.

Prokomentarisao je i izmjene Izbornog zakona BiH ističući da je to unutrašnje pitanje BiH koje trebaju rješavati domaći političari.

"Imamo dovoljnu volju i želju da povećamo vanjskotrgovinsku razmjenu s BiH. Želja nam je da što prije na snagu stupe svi sporazumi", rekao je Erdogan.

Okončati borbu protiv FETO-a u BiH

Turski predsjednik je istakao da njegova zemlja pruža jaku podršku u smislu infrastrukture kompletnoj regiji i da vjeruje kako će kompanije iz Turske više raditi na infrastrukturnim projektima u BiH.

"Veliku važnost pridajemo i regionalnim odnosima. Nastavljamo s implementacijom trojnih mehanizama između Turske, BiH, Srbije i Hrvatske", rekao je Erdogan.

On je kazao da će se potruditi da BiH aktivira MAP i da Turska nikada neće ostaviti našu zemlju na putu ka NATO-u.

"Nakon pokušaja vojnog udara, želim da se zahvalim BiH za podršku koju je pružila Turskoj i mom narodu", kazao je Erdogan.

Dodao je da očekuje kako će napori protiv svih struktura FETO-a u BiH biti okončani ističući kako je Turska spremna na svaku moguću saradnju.

"Nastavit ćemo pružati podršku BiH na svim poljima. Mi nemamo nikakvu skrivenu namjeru osim namjere prosperiteta", rekao je Erdogan.

On je kazao da se može povećati izvoz mesa do 15 hiljada tona što će stvoriti nova radna mjesta.

Obavještajne službe informisale Erdogana da se na njega sprema atentat

Komentirajući izgradnju autoputa od Sarajeva do Beograda, odnosno model finansiranja, Erdogan je kazao da je nivo veći od tri milijarde eura.

"Imat ćemo podršku Exim banke jer bez nje ne bismo mogli. Sve građevinske kompanije koje budu radile doprinijet će. Imat ćemo 15-20 posto investicija, a ostalo će biti kredit Exim banke. Kada ostvarimo infrastrukturu to će biti jedan put mira. Projekat će sam sebe isplatiti, a cijeli Balkan će imati veliku korist i zadovoljstvo", izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik je prokomentarisao i informaciju o mogućem atentatu na njega.

"Zato što sam to čuo, zato sam i došao, a čuo sam iz obavještajne službe. Prijetnje nas ne mogu spriječiti na putu kojim smo krenuli, kao i hiljade ljudi koji dolaze iz različitih evropskih zemalja", rekao je Erdogan.

Nakon sastanka s Izetbegovićem predsjednik Republike Turske položiti će cvijeće na mezar prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću, a nakon čega će prisustvovati 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch".