Skup u Sarajevu
937

Erdogan stigao na miting u Zetru, na bini mu se pridružio i bračni par Izetbegović

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanaka u Predsjedništvu BiH i posjete Šehidskom mezarju Kovači stigao u Olimpijsku dvoranu Zetra gdje će se obratiti hiljadama prisutnih na 6. Kongresu Unije evropskih turskih demokrata.

Iako je skup najavljen kao Kongres UETD-a on će zasigurno prerasti u predizborni miting lidera Turske, što je on sam i najavio uoči organizacije događaja u Sarajevu.

"Uz Božiju volju u maju ćemo održati naš prvi veliki miting u zatvorenoj sportskoj dvorani u jednoj evropskoj zemlji", izjavio je Erdogan u obraćanju članovima vladajuće AK partije prije krajem aprila.

Uprkos brojnim osudama dijela bh. zvaničnika, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ne vidi ništa loše u predizbornim porukama koje će Erdogan poslati iz Zetre.

Zbog toga se prema olimpijskoj dvorani uputio i Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom koji su pružili podršku turskom predsjedniku.

Predizborni skupovi turskog predsjednika ranije su zabranjeni u Njemačkoj, Austriji i Holandiji. Prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbori u Turskoj će se održati 24. juna na kojim aktuelni predsjednik očekuje novu pobjedu.

Nakon skupa u Zetri, Erdogan će se uputiti na Internacionalni univerzitet gdje će mu biti uručen počasni doktorat, a nakon toga će avionom napustiti BiH.

Naime, iako je prema protokolu bila najavljena šetnja Baščaršijom, klanjanje akšam namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji i iftar u Vijećnici, te aktivnosti su otkazane iz, za sada, nepoznatih razloga.