Jačanje odnosa
18

Erdogan: Solidarnost s Rusijom nekoga čini ljubomornim

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski čelnik Vladimir Putin sastali su se na marginama BRICS samita u Johannesburgu.

"Turska i Rusija su u svim oblastima, političkoj, vojnoj, ekonomskoj, kulturnoj, trgovinskoj, postigli veoma značajan napredak", rekao je Erdogan, podsjetivši da je cilj trgovinske razmjene dviju zemalja 100 milijardi dolara.

Dodao je da vjeruje da će sadašnjim tempom dostići taj cilj.

"Imamo veoma značajan napredak u oblasti turizma. Mislim da će ove godine oko šest miliona turista posjetiti Tursku. Uz sve to, svaki oblik solidarnosti s Rusijom nekoga čini ljubomornim", kazao je turski predsjednik.

Putin je također izrazio zadovoljstvo zbog dodatnog jačanja odnosa dviju zemalja.

"Nastavit ćemo s međusobnim odnosima nakon što smo prevazišli razne krize. Naši odnosi će napredovati i na ekonomskom polju. Prošle godine naša trgovinska razmjena je porasla za 40,5 posto, čime je premašila 22 milijarde dolara", rekao je Putin, prenosi TRT.

Sastanak Erdogana i Putina je održan iza zatvorenih vrata.

Dvojica lidera su ove godine telefonom razgovarali 16 puta, uglavnom o regionalnim pitanjima, posebno o Siriji, kao i bilateralnim odnosima.

Deseti samit država članica BRICS-a otvoren je jučer u glavnom gradu Južne Afrike Johanesburgu, raspravom o sve snažnijim međunarodnim trgovinskim ratovima.

BRICS je unija država sa brzom rastućom ekonomijom, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.