{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erdogan: S poštovanjem se sjećam velikog lidera BiH Alije Izetbegovića

19.10.2015. u 17:25
1.549
512
Erdogan: S poštovanjem se sjećam velikog lidera BiH Alije Izetbegovića
1.549
Erdogan: S poštovanjem se sjećam velikog lidera BiH Alije Izetbegovića
Foto: Arhiv/Klix.ba
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na svom zvaničnom Facebook profilu sjetio se prvog predsjednika samostalne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.
"U povodu 12. godišnjice smrti sjećam se sa velikim poštovanjem i rahmetom prvog i velikog lidera Bosne i Hercegovine Alije İzetbegovića", napisao je Erdogan u opisu zajedničke slike s Alijom Izetbegovićem.

Turski predsjednik uvijek je s poštovanjem govorio o Izetbegoviću za kojeg je nakon smrti kazao kako je bio čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju.

"Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti", rekao je Erdogan.

Erdogan je isticao i kako je Izetbegović jedan od najvećih državnika 20. stoljeća i historije.

Danas se obilježava 12. godišnjica od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izetbegović će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih političara u historiji BiH kojeg je narod BiH uvijek imao u srcu.

Stavovi o politici koju je vodio i danas su polarizovani, ali činjenica je da je Alija Izetbegović bio jedan od najvećih evropskih demokrata svoga vremena.

Bio je cijenjen u isto vrijeme i na Istoku i na Zapadu, a simbolično je da je uspio na stranu države kojom je upravljao staviti i Sjedinjene Američke Države i Iran, što je u tim godinama bilo nepojmljivo.

Veliki državnik jedne male zemlje u Jugoistočnoj Evropi, kako je jednom prilikom rekao njegov bliski saradnik Timur Numić, imao je snage, hrabrosti i mudrosti da oštro kritikuje islamski svijet u Rijadu ili Teheranu, a da mu niko ili nije smio ili nije imao snage to zamjeriti ili na to odgovoriti.

Uprkos tome što je obnašao dužnost predsjednika države, Izetbegović nije volio da se za njega govori kako vlada državom, jer je smatrao da Bosnom i Hercegovinom nikada niko nije uspio da vlada, nego da mu se to samo činilo.

Isticao je kako je njegova vizija BiH jasna, a to je cjelovita i demokratska zemlja, ali i da su život i realnost često nešto drugo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: