Ništa od koalicije
0

Erdogan nije uspio približiti stavove bošnjačkih lidera

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski premijer Tayyip Erdogan trebalo je da predvodi tajni sastanak lidera SDA Sulejmana Tihića, Stranke za BiH Harisa Silajdžića i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, čiji je cilj bio približavanja stavova bošnjačkih političkih stranaka u BiH s namjerom formiranja bošnjačke koalicije, javlja BHT1.

Sastanak, koji je trebalo da bude održan u prošli četvrtak u Turskoj, je propao, jer se pozivu odazvao samo Silajdžić.

Lider Stranke za BiH rekao je da Turska poput drugih zemlja ima pravo da izrazi podršku procesima u BiH.

"Treba da se zna da ovdje Turska ima uticaja, da će ga imati i da je to sasvim legitimno, jer je Turska zemlja i država barem onoliko koliko su i ostale, koje ovdje pokušavaju ostvariti uticaj i riješiti ovaj problem", rekao je Silajdžić za BHT1. 

On je rekao da je tokom njegove posjete Turskoj bilo govora i o BiH, ali da ideja o pomirenju stavova  tri bošnjačke političke partije ne postoji, iako ne spori snažnu želju Turske da približi domaće političare.

Lider SDA odbio je poziv, jer smatra da sastanci te vrste nisu rješenje za BiH. 

"Smatram da politički razgovori treba da se obavljaju u BiH, a ne u Beogradu,  Zagrebu, Ankari ili nekom drugom mjestu. Za nas, za gospodina  Lagumdžiju i Silajdžića, bila je dobra prilika Butmir", rekao je Tihić za BHT1.
Predsjednik SDP-a BiH rekao je da je nakon poziva turskog ambasadora na sastanak zaključio da takav skup nije za njega i  da čini štetu upravo Bošnjacima. 

"Bilo kakav sastanak u kojem bi predsjednik SDP-a sjedio i pravio lažna sijela nacionalnog jedinstva u situaciji kad je ova zemlja podijeljena na dvije zemlje, ne dolazi u obzir. Da ja sjedim s ljudima koji nisu moj milje? Nema te zemlje na planeti koja me tamo može odvesti", rekao je Lagumdžija.  

Tursku su zbog nove spoljne politike kritikovale evropske zemlje, a nezadovoljstvo nakon posljednjeg pokušaja okupljanja političkih lidera iskazala je i američka administracija, prenosi BHT1.