Stigla informacija
56

Erdogan Ministarstvu vanjskih poslova najavio službenu posjetu BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 7. maja 2018. godine od Ambasade Republike Turske u Sarajevu zaprimilo informaciju o najavi radne posjete predsjednika Republike Turske Bosni i Hercegovini.

Predmetna informacija proslijeđena je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao organu nadležnom za komunikaciju s organima drugih zemalja u rangu šefa države, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iako je Erdogan u zvaničnoj najavi naveo radnu posjetu u funkciji turskog predsjednika, ranije su mediji iz te zemlje kao povod njegovog dolaska 20. maja u BiH najavili miting AK partije u Sarajevu i dolazak 10.000 turskih državljana.

Miting bi trebao biti održan u svrhu predizborne kampanje u Turskoj, jer su parlamentarni i predsjednički izbori u toj zemlji zakazani za 24. juni.

Erdogan je nedavno poručio da je odabrao Sarajevo za mjesto mitinga, nazvavši BiH prijateljskom zemljom, nakon što su mu organizaciju mitinga ranije zabranili Njemačka i Austrija.

Najava Erdoganove posjete BiH već je izazvala reakcije, a reagirali su predsjednici SDP-a i Demokratske fronte, poručujući da miting nije dobra poruka i da može narušiti ugled i integritet naše zemlje, s obzirom na stav zemalja Evropske unije.

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc kazao je jučer novinarima u Sarajevu da je posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini mnogo ranije predviđana i planirana te da je riječ o radnoj posjeti.